Stiven van de Velde, Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

odbojka na pesku

Rasplakao se: Suze olimpijca koji je osuđeni pedofil, samo jedno je tražio!

Imao je šta da poruči svetu

Objavljeno: 14.08.2024. 09:08h > 09:10h

Stiven van de Velde (26) je holandski odbojkaš na pesku koji je učestvovao na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Parizu.

Tu ne bi bilo ništa čudno, da on 2016. godine nije osuđen na četiri godine zatvora nakon priznanja da je kao 19-godišnjak silovao devojčicu koja je imala samo 12 godina.

Iako je osuđeni pedofil, on se kvalifikovao za Ige u Parizu, a u prestonici Francuske nije naišao ni na malo lep prijem.

Publika je njega i saigrača izviždala prilikom svakog od četiri nastupa.

Udruženja za zaštitu žena su pre početka Igara pokrenule kampanju da mu se zabrani učešće na takmičenju u Parizu.

Onlajn peticija sa tim zahtevom sakupila je preko 100.000 potpisa, ali se pored svega Van de Velde takmičio na Olimpijskim igrama.

Ipak, on nije boravio u olimpijskom selu, već u privatnoj hotelskoj sobi, a sve vreme je imao pratnju trojice telohranitelja.

Van de Velde je sa svojim partnerom učešće na OI završio u osmini finala, a pred Evropsko prvenstvo u Hagu obratio se javnosti.

- Rekao sam sebi da možda ne bih trebalo da idem u Pariz. Napravio sam strašnu grešku pre deset godina i moram s tim živeti. Ali povređivati ljude oko mene, poput mog saigrača Metjua, supruge i deteta, jednostavno je previše. To me nateralo da se zapitam, da li je sve ovo vredno toga? Molim vas, ostavite moju porodicu na miru - izjavio je on u suzama.

Van de Velde tvrdi da je kontakt sa maloletnom devojčicom iz Engleske započeo nakon što ga je ona "dodala" za prijatelja na Fejsbuku.

Stiven van de Veldefoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je bio svestan njenih godina, ubzo je otišao u Englesku. Tamo ju je opio i čak tri puta silovao, kako je kasnije ona izjavila.

Holanđanin je nakon toga izručen Engleskoj, a na suđenju je priznao nedelo za koje je dobio četiri godine zatvora.

Stiven je poslat na izdržavanje kazne u Holandiju, a tamo mu je kazna smanjena jer je delo, u skladu s holandskim zakonom, prekvalifikovano u "seksualni čin koji narušava društvene norme".

On je iz zatvora pušten posle samo 13 meseci, a nesrećna devojčica je nakon gnusnog čina trpela velike psihičke probleme, a nekoliko puta je pokušala i da se ubije.

Bonus video:

(Espreso/A.K.)