Foto: Printscreen/youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

zanimljivo

Njegovo poreklo bilo je dugo misterija: Ovaj čovek mu je otkrio istinu, ovo je prošlost njegove porodice

Ostvario je veliki broj uloga u pozorištu, ali i na televiziji

Objavljeno: 14.08.2024. 07:17h

Predrag Tasovac, bio je glumac izuzetnog opusa, a plenio je kako na sceni tako i na filmu.

O njegovom životu se ne zna mnogo, a neki ga znaju i kao oca Ivana Tasovca, nekadašnjeg ministra i direktora Beogradske filharmonije.

Predrag je rođen 9. avgusta 1922. u Šamcu, u Kraljevini SHS, danas Republika Srpska, BiH, a umro je 22. septembra 2010. godine u Beogradu.

Ostvario je mnogobrojne uloge na daskama koje život znače, a igrao je i u velikom broju televizijskih drama, tv serija. Svoj prvi film "Svi na more" snimio je 1952.

I od tada je pred kamerom zaigrao 93 puta. Igrao je u "Maršu na Drinu", "Jeleni Ćetković", "Čedomiru Iliću", "Pozorištu u kući", "Čoveku koji je bombardovao Beograd", "Povratku otpisanih", "Varljivom letu" i mnogim, mnogim drugim.

Počeci

Umetnost je zavoleo uz violinu, a onda se otisnuo u glumu, gde je proveo 32 godine, osvajajući najvažnija priznanja.

- Violina je bila ta preko koje sam zavoleo umetnosti. U stvari, pozorište sam možda zavoleo još ranije, pre violine. Još kad sam bio u Šamcu. Tada smo mi, klinci, sećam se, improvizovali pozornicu u šupi neke Mirjane Janković i kreveljili se do mile volje. A kad sam bio na maturi, bio je to već u Beogradu, pred rat, upisao sam se u Omladinski studio drame - rekao je u razgovoru za RTV Reviju 1975. godine, pa dodao:

foto: Printscreen/youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

- Čim se završio rat upisao sam Ekonomski fakultet i prirodno sam se zaposlio u "Srboteksu". Apsolvirao sam ekonomiju i verovatno bih postao ekonomista, da ne beše književnika i pozorišnog reditelja Petra Petrovića. Po njegovom nagovoru vratih se na "daske koje život znače". I tako, dospeh u tek osnovano Beogradsko dramsko pozorište.

Plemić

Prijateljske odnose imao je sa našim nobelovcem Ivom Andrićem. Upravo mu je slavni pisac razjasnio veliku nedomicu o poreklu. Poklonio mu je njegovo rodoslovno stablo koje je pronašao u Dubrovačkom arhivu.

Zahvaljujući njemu, glumac je saznao da je španski plemić u 15. veku doplovio u Boku Kotorsku, gde se zaljubio u devojku iz plemena Tasovac i, da bi mogao da oženi, svi Tasovci su dobili špansko plemstvo!

foto: Printscreen YouTube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Porodica

Otac je čuvenog pijaniste Ivana Tasovca, koji je ljubav prema muzici nasledio upravo od roditelja. Od majke, Marije, profesorke klavira u muzičkoj školi "Mokranjac" i oca, koji je od malena voleo violinu.

Ivan je jednom prilikom pričao zanimljivu anegdotu o njegovom rođenju.

- Kada sam se rodio, tata nije bio u Beogradu. Narodno pozorište je 21. juna 1966. godine gostovalo u Bukureštu, tako da je gosn Tasa saznao da je postao ćale zahvaljujući Tanjugu, koji je svom novinaru poslao teleks sa tekstom: "Sin, četiri kile i sto grama, pedeset santimetara!" - ispraičao je Ivan u ispovesti za Kurir.

U papučama

On je otkrio da je, teatralno kako to samo glumci umeju, njegov otac tada zbunio sve prisutne.

- Pretpostavljam da su gosti luksuznog rumunskog prestoničkog hotela sa nemalom rezervom gledali scene koje su zatim usledile i čoveka koji je izašao iz hotelske sobe u papučama, pidžami i penjoaru, ušao u lift noseći dve flaše viskija ispod miške, a zatim krenuo da šparta kroz lobi hotela, mrmljajući sebi u bradu: "Sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin, četiri kile, pedeset santimetara... sin... četiri..."

foto: M.M./ATAImages

Poveća grupa ljudi - umesto da beži od čoveka koji u pidžami nešto mrmlja na stranom jeziku - potrčala mu je u susret, grlila se s njim, radovala, nadvikivala, pila i nazdravljala iz flaša koje su se zatim vraćale na mesto koje je valjda najlogičnije za držanje viskija, ukoliko ste u penjoaru i papučama na javnom mestu - ispod miške - pričao je Ivan Tasovac za Kurir.

Predrag je poslednju ulogu ostvario 2005. godine, a preminuo je 2010. u 89. godini života.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/I.M./prenela:B.S.)