Vrućina, Foto: Dragana Udovičić

VREMENSKA PROGNOZA

Objavljena detaljna prognoza, ovo nas čeka do kraja meseca: Evo kada će toplotni talas biti na vrhuncu, spremite se

Naše područje i danas je najtoplije u Evropi

Objavljeno: 13.08.2024. 15:14h

Srbiju je zahvatio novi toplotni talas. Nakon jučerašnjih 41°C, i današnji dan doneće Srbiji temperaturu od 41°C. U Ćupriji je već sada 40°C, u Smederevskoj Palanci, Novom Sadu, Zaječaru, Leskovcu, Velikom Gradištu i u Ćupriji je 39°C, a u Beogradu 38°C. Vreo talas potrajaće i narednih dana, a u delovima zemlje očekuje se i pojava lokalnih pljuskova i oluja.

Inače, Srbija je pod uticajem veoma izraženog termičkog visinskog grebena, a u sklopu njega preko našeg područja struji vrela vazdušna masa sa severa Afrike i preko Mediterana.

Naše područje i danas je najtoplije u Evropi.

Sunčano i vrelo biće i u sredu. Maksimalna temperatura biće od 37 do 41°C, u Beogradu do 39°C.

Posle podne i uveče na zapadu i jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima. Biće uslova i za grmljavinske oluje i neogode, a u kraćem vremenskom intervalu može da padne i više od 20 litara kiše po kvadratnom metru.

Jačeg razvoja oblačnosti može biti i na severu Srbije, pa pokoji pljusak sa grmljavinom očekuje se i u Vojvodini, naročito na severu Vojvodine.

Veoma slično vreme očekuje se i u četvrtak, maksimalna temperatura biće od 36 do 40°C.

foto: RINA

Dakle, vrhunac toplotnog talasa očekuje se danas i u sredu.

U sredu će u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju i veoma jak sa udarima od 60 km/h.

Košava će duvati u četvrtak ujutro, da bi potom jugoistočni vetar u četvrta popodne u svim predelima bio u skretanju na severni.

Fenski efekat košave i tropske noći

Košava će biti fenskog efekta i dodatno zagrevati vazduh, naročito u noćnim satima.

U noći između utorka i srede i srede i čevrtka minimalna temperatura na jugu Banata i u Beogradu do duboko u noć neće padati ispod 30°C, tek pred jutro se spustiti na 25 do 27°C, a lokalno bi bilo i više, naročito na području Vršca.

Inače, tropske noći očekuju se i širom Vojvodine i većih urbanih sredina i u narednom periodu, pri čemu se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Vikend donosi promenu vremena. U subotu posle podne i uveče i u nedelju pred kraj dana i uveče širom Srbije biće lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Ponegde se očekuju grmljavinske nepogode.

Tropski toplo zadržava se i tokom vikenda, uz postepeni pad temperatura u nedelju.

Početkom sledeće sedmice svežije sa pljuskovima i grmljavinom. Iako se očekuje pad temperature za sedam do 10 stepeni u odnosu na aktuelni period, zadržava se i dalje toplo, uz temperature oko ili malo iznad 30 stepeni.

foto: Zorana Jeftić

Nakon kratkotrajnog osveženja sa pljuskovima, Srbiju će od sredine sledeće sedmice pa do kraja avgusta ponovo zahvatiti talas visokih temperatura, uz vrednosti i iznad 35°C.

Osim ekstremno toplog vremena, delovi Srbije na udaru su i jake suše, uz ozbiljan deficit padavina. Iako će ih biti u narednom periodu, one će bit i lokalne i neće značajno poboljšati situaciju, ali će donekle ublažiti.

S obzirom na vrlo visoke temperature i sušu, nivo reka u Srbije je dosta nizak, što može da ometa plovidbu na tokovima koji su plovni.

Vrlo visoke temperature pratiće i vrlo visoke vrednosti indeksa UV zračenja.

Treba biti oprezan i zbog opasnosti od sunčanice i toplotnog udara, zbog čega je neophodno redovno pratiti državne i nadležne službe.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)