Banane, Foto: Aleksandra Čolić, Privatna arhiva

pažnja

Ova boja banana pokreće probavu poput motora: Deluje na creva kao prebiotik, lekari preporučuju samo nju

Britnaski hirurg Karan Rajan objasnio je da jedenje žutih banana ima drugačije zdravstvene prednosti od odabira onih zelenijih.

Objavljeno: 13.08.2024. 11:20h

Mnogi ne znaju da drugačije boje banana donose drugačije prednosti za vaše telo.

Britnaski hirurg Karan Rajan objasnio je da jedenje žutih banana ima drugačije zdravstvene prednosti od odabira onih zelenijih.

U zavisnosti od toga koju boju odaberete, možda ćete otkriti da poboljšava probavu i pomaže u ublažavanju gorušice.

“Što je banana manje zrela ili zelenija, to je veći njen udeo otpornog skroba”, tvrdi lekar. Kaže da je rezistentni skrob oblik ugljenih hidrata koji deluje poput vlakana. “To je prebiotik za koji vaše crevne bakterije žive kako bi ga konzumirale”, dodao je.

Ova vlakna u zelenim bananama mogu vam pomoći da se duže osećate sitima i jedete manje.

foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

U nezrelim bananama do 90 odsto sadržaja ugljenih hidrata je skrob.

Ipak, zelenije banane možda neće odgovarati svima. Istraživanje je pokazalo da nezrele banane mogu pomoći u ravnoteži nivoa želudačne kiseline, a sadrže biljni spoj koji se zove leucocyanidin, koji čini se da povećava debljinu želudačne sluznice, piše N1 Zagreb.

Ovo sugeriše da bi nedovoljno zrele banane mogle biti koristan dodatak ishrani za osobe koje pate od gorušice.

Klasična žuta banana koja je potpuno zrela sasvim je suprotna i obično je mekana i lako probavljiva.

Dr. Rajan je rekao da je to zato što proces zrenja uzrokuje da se više tog sadržaja skroba pretvara u jednostavne ugljene hidrate.

Ako žuta banana ima smeđe mrlje, to može ukazivati ​​na više nivoe antioksidansa.

(Espreso/danas/n1/Prenela PV.)