Čovek prvi put čuje svoje srce, Foto: Printscreen/TkTok/just_the_ten_of_us

neverovatan snimak

Čovek prvi put čuje svoje srce nakon transplatacije: Njegova reakcija će vas rastaviti na komade (VIDEO)

Kada je Kavalijeri počeo da se oseća letargično i kada je osetio otok u stomaku, znao je da nešto nije u redu

Objavljeno: 13.08.2024. 08:28h > 08:32h

Doktori su Džonu Polu Kavalijeriju rekli da je bio na korak do smrti kada je ušao u bolnicu Univerziteta Pensilvanije, SAD, 2021. godine, iako do tada apsolutno nije znao da ima problema sa srcem.

Tri godine ranije, Džon je pretrpeo strujni udar dok je radio na skeli. Bez da je znao, njegovo srce je ostalo oštećeno i nikada se nije oporavilo od nesreće, pa se ono što je dobio kao savet da poseti lokalnog kardiologa, pretvorilo u tobogan života i smrti.

Šokantna dijagnoza

Kada je Kavalijeri počeo da se oseća letargično i kada je osetio otok u stomaku, znao je da nešto nije u redu. Podstaknut od strane porodice da zatraži hitan pregled, posetio je nekoliko bolnica pre nego što je dobio ehokardiogram koji je otkrio alarmantnu ejekcionu frakciju (EF) između pet i 10 procenata. Normalan EF je između 50 i 70 procenata.

Pošto mu je srce radilo samo 10 procenata - u suštini nije ni funkcionisalo, Kavalijeriju je dijagnostifikovana srčana insuficijencija. Iako je lokalna bolnica uspela da ga stabilizuje na kratak period, trebalo mu trajnije rešenje, odnosno transplantacija srca.

Džon Pol je odmah reagovao i počeo da posećuje lokalnog kardiologa kako bi nadgledao njegovo srce. Nakon potrage za bolnicom za transplantaciju Kavalieri se upoznao sa dr Huanom Ortegom-Legaspijem.

"Dr. Ortega me je zagrlio raširenih ruku i osećao sam se kao da mi je porodica. Objasnio mi je kako može da upravlja mojim srčanim zastajanjem, međutim, to bi dovelo do transplantacije i bilo je pitanje kada, a ne da li.

Iz bolnice otišao na sopstveno venčanje

Krajem 2021., Kavalieri je prošao početno testiranje kako bi dobio novo srce i bio dodat na listu za transplantaciju. A potom, nekoliko meseci kasnije, u junu 2022, Kavalieri se vratio u bolnicu u kao najbolesniji i najkritičniji pacijent.

"0sećao sam se kao kada sam dobio prvobitnu dijagnozu. Moj stomak je bio sav nategnut i lice mi je bilo crveno", rekao je on.

Tada su mu lekari rekli da je je pitanje vremena kada će mu srce jednostavno stati. Međutim, iako svestan da je na samrti, na čudesan način samo nedelju dana nakon te rečenice Džon je otišao na sopstveno venčanju u invalidskim kolicima. Pa je tako nakon agresivnog plana lečenja Džon bio dovoljno stabilizovan da pozdravi 150 gostiju na svom intimnom venčanju u dvorištu i oženi svoju sada već suprugu.

"Smrt je bila blizu, ali me je bilo briga! Ponudili su da me voze u invalidskim kolicima, nisam htela da propustim svoje venčanje", rekao je on.

Prvi udah nakon bliske smrti

U narednim nedeljama, Kavaljeri je bio u bolnici i van nje do avgusta 2022, kada su svi tretmani počeli da ne uspevaju. Ali mu je novo srce trebalo što pre.

"Mislio sam da nemaju srce za mene. Mislio sam da ću umreti i nije bilo drugih opcija." objasnio je on.

Kao konačna ruka spasa Kavalijeri je dva dana kasnije dobio srce od svog donatora organa, Džeka.

Iako ne može da se seti većeg dela dana operacije, Kavalijeri se seća da su ga odvezli u operacionu salu i da je u pozadini čuo njegovu omiljenu pesmu.

"Nisam mogao da verujem da su se toga setili o meni, nisam ih ni pitao. Tolika pažnja posvećena detaljima u svakoj interakciji, od osobe koja je ušla i ispraznila smeće do mog kardiohirurga bila je neverovatna", rekao je on.

Izvanredan uticaj

Kada se Kavalieri probudio nakon operacije, prvo što je želeo da uradi je da posluša svoj novi otkucaj srca. Ovaj trenutak je opisao kao nadrealan. Želeo je da ga snimi i podelio ga sa svetom na internetu.

Kako je snimak postao viralan na društvenim mrežama, Kavalijeri je odlučio da iskoristi svoju novootkrivenu platformu da inspiriše druge na njihova zdravstvena putovanja.

Tokom svog boravka u bolnici, mogao se naći na TikTok-u, gde je delio svoju priču sa ljudima širom sveta i dao im tračak nade u bolje sutra.

Njegov uticaj se proteže i van ekrana. Naime, kao zahvalnost svom donatoru Džeku i njegovoj porodici osnovao je Džek Sinot fondaciju da bi odao počast životu i nasleđu svog donatora, koji mu je nesebično dao dar života. Neprofitna organizacija je posvećena promovisanju svesti o donatorima, podršci primaocima transplantacije i njihovim porodicama, negovanju obrazovanja za zdravlje srca i širenju ljubavi i dobrote.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)