Drva za ogrev, Foto: Beta Dragan Gojić

cene ogreva

Srbi kupuju ogrev po tropskim vrućinama: Evo kakve su cene na stovarištima!

Evo kakve su trenutne cene ogreva na stovarištima

Objavljeno: 13.08.2024. 08:14h

Uprkos tropskim temperaturama, mnogi ovih dana razmatraju nabavku ogreva da ne bi kupovali u poslednjem trenutku i po višim cenama. Dopisnici RTS-a javljaju da je ponuda širom Srbije dobra, ali i da nema svuda mnogo kupaca. Zbog blagih zima u protekle dve godine kupovalo se manje ogreva, a neka domaćinstva imaju i zalihe.

Da li je grejanje na čvrsta goriva najisplativije, ne može se sa sigurnošću reći, ali je činjenica da većina domaćinstava na jugoistoku i jugu Srbije - poput Pirota i Prokuplja, imaju individualna ložišta. U mnogim dvorištima i ispred kapija, već su naslagana drva.

Drva za ogrevfoto: Beta Milan Timotić

- Prvu turu sam spremio negde aprila, maja meseca, tako da je ovo druga tura. Za mene je najbolje da prođe gasovod da se priključimo, to bi bilo rešenje - smatra meštanin Pirota.

Drugi Piroćanac kaže da je kupio šest kubika i da ih je platio po 6. 500 dinara.

- Usluga sečenja je ostala na istom nivou, 800 dinara je po kubiku, ovde u Prokuplju. Iskreno, kada ti isečeš i drva, dobiješ odmah da ložiš - kaže Bratislav Radojević, vlasnik mašine za cepanje drva u Prokuplju.

Ima ogreva, ali ne i kupaca

Severnije, u Šapcu i Kragujevcu, stovarišta su puna, ali prodavci kažu trenutno nemaju mnogo kupaca.

- Očekujemo da će u septembru biti više kupovine. Cena je za sada 60 evra - navodi Miodrag Dimitrijević, prodavac iz Kragujevca.

Vlasnik stovarišta iz Šapca, Dragoljub Stanojević ističe da su cene ogrevnog drveta i peleta prilično snižene i da pelet trenutno prodaju po 23 dinara.

Peletfoto: RTS prinstscreen

Blage zime napravile zalihe

Na stovarištima u Subotici - ugalj samo iz uvoza, a cene prošlogodišnje.

- Ugalj je iz Bosne, za 18.000 dinara iz Kreke, mrki ugalj iz Banovića je 23.000, a crnogorski iz Pljevalja je 19.500 dinara. Nekima je ostalo od prošle grejne sezone - kaže Lajčo Bašić Palković sa stovarišta u Subotici.

Zbog blagih zima u protekle dve godine kupovalo se manje ogreva. Ali, s vremenom se nikad ne zna, pa je dobro imati određene zalihe.

Bonus video:

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)