Foto: Profimedia

sa ovim nema igranja!

Stručnjaci otkrili koje namirnice čiste i najmasniju jetru: Jedite ih svakodnevno i izbaciće sve loše iz vas

Sve što jedemo i pijemo tokom života prolazi kroz našu jetru

Objavljeno: 12.08.2024. 14:55h

Upravo zbog toga ovaj organ podnosi i apsorbuje sve naše loše navike u ishrani i svojim radom štiti naše telo. Ako želite da učinite nešto dobro za svoj organizam, a samim tim i za svoju jetru, saznajte kako da je održite zdravom i čime da je „očistite“.

Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i droge glavni su neprijatelji naše jetre, koja ima funkciju filtera u organizmu koji čisti organizam od štetnih sastojaka.

Ali, upravo zbog teškog posla koji obavlja, jetra može biti veoma opterećena, a to može izazvati zdravstvene probleme.

S obzirom na to da jetra nije povezana sa našim nervnim sistemom, bolesna jetra nas neće povrediti i zato je bolest veoma teško otkriti. Dobra vest je da se jetra regeneriše i da se skoro svako oštećenje može popraviti.

Namirnice koje čiste jetru:

1. Beli luk – stimuliše proizvodnju enzima koji pomažu telu da izbaci toksine.

2. Agrumi – bogati vitaminom C, agrumi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbuje štetne materije.

foto: Printscren/Youtube/PhyllisStokes

3. Cvekla – bogata flavonoidima, stimuliše rad jetre i poboljšava njen rad.

4. Zeleni čaj – katehin sastojak kojim je bogat ovaj čaj je snažan antioksidans koji čisti organizam.

5. Zeleno lisnato povrće – spanać, kelj, blitva i zelena salata su puni hlorofila i veoma su efikasni u neutralisanju i izbacivanju toksina iz krvnog sistema.

6. Ananas – pun je vitamina C i deluje kao prirodni diuretik.

foto: Profimedia

7. Nana – listovi nane su bogati flavonoidima koji deluju kao moćni antioksidansi.

8. Đumbir – veoma moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam, pomaže u izbacivanju masti iz tela.

foto: Printscreen/youtube/Jamie Oliver

9. Orasi – sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina, kao i aminokiseline koje ubrzavaju proces detoksikacije.

10. Kupus – kao i brokoli i karfiol, kupus snažno utiče na enzime jetre, koji regulišu rad jetre i ubrzavaju njen rad.

Bonus video:

(Espreso/vijesti.me/T.M.)