Požar u Grčkoj, Foto: AP Photo Michael Varaklas, EPA ALEXANDROS BELTES, EPA GEORGE VITSARAS

vatrena stihija okovala zemlju

Apokaliptični prizori iz Grčke, vatra guta kuće: Buktinja sve bliža metropoli, stigla i crna prognoza! (FOTO)

Više od 560 vatrogasaca, kojima pomažu dobrovoljci, 17 aviona s vodenim bombama i 15 helikoptera bori se s najnovijim šumskim požarom koji je izbio nedelju u 15 sati po lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 km severno od glavnog grada

Objavljeno: 12.08.2024. 13:44h > 14:29h

Šumski požar koji je podstaknut olujnim vetrovima besni u okolini Atine, paleći drveće, kuće i automobile i prisiljavajući na evakuaciju bolnica i najmanje 11 gradova i sela, saopštile su grčke vlasti.

Iako su letnji požari česti u Grčkoj, ekstremno vruće i suvo vreme povezano s klimatskim promenama učinilo je požare češćim i intenzivnijim, tvrde naučnici.

Više od 560 vatrogasaca, kojima pomažu dobrovoljci, 17 aviona s vodenim bombama i 15 helikoptera bori se s najnovijim šumskim požarom koji je izbio nedelju u 15 sati po lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 km severno od glavnog grada.

Do ponedeljka ujutru, požar se proširio prema jugu i goreo je na nekoliko frontova. Jaki vetrovi neprestano menjaju smer širenja plamena.

- Uprkos teškoj borbi i nadljudskim naporima tokom noći, vatra se vrlo brzo proširila i stigla do planine Penteli - rekao je zvaničnik vatrogasne brigade.

Avioni za gašenje požara prekinuli su operacije tokom noći i nastavili napore u ponedeljak ujutru. Policija je pomogla u evakuaciji, a neki stanovnici su proveli noć u skloništima.

FOTO: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
FOTO: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
FOTO: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS
FOTO: EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES
FOTO: EPA-EFE/ALEXANDROS BELTES

Evakuisane su najmanje tri bolnice u Penteliju.

Požar, s plamenom visokim čak 25 metara, proširio se "poput munje" zbog olujnog vetra, rekao je u nedelju portparol vatrogasaca.

Gusti oblaci dima zatamnili su nebo nad Atinom u nedelju uveče. Nekoliko sati kasnije, plamen je goreo u blizini predgrađa oko 23 km severoistočno od središta grada i obližnjih područja.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis požurio je nazad u Atinu s vikend odmora na ostrvu Krit, kako bi nadgledao odgovor na požare.

Nakon najtoplije zabeležene zime i dugih razdoblja s malo ili nimalo hladnoće, predviđa se da će Grčka imati najtoplije leto ikada.

Vlasti su na visokom nivou pripravnosti za požare do četvrtka, a meteorološki stručnjaci upozoravaju na "vrlo tešku nedelju".

- Polovina Grčke biće u crvenom - rekao je u subotu ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias.

Stanovnici Atine, kao i turisti, upozoreni su da ne ignorišu poruke koje šalju hitne službe i da prate savete gradskih vlasti.

Bonus video:

(Espreso/ Jutarnji list/ Blic/ Prenela: T.M.)