Sala za proslavu svadbe, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

NEVERICA

Stolicu u Banjaluci za krštenje ili svadbu ćete platiti papreno: Retko ko više ima da iskešira ove pare, šok cene!

Da je trošak ića i pića dosta jeftiniji od pomenutih cifri, odnosno da su ugostitelji i te kako zacenili svoje usluge, svedoči računica kada slavljenici proslavu plate po nabavnim cenama

Objavljeno: 12.08.2024. 12:29h > 12:57h

Za proslavu svadbe ili krštenja, slavljenici za stolicu u restoranima u Banjaluci trenutno moraju da iskeširaju po 75-80 KM, pa čak i više.

U pojedinim ugostiteljskim objektima cena po gostu ide i do 100 KM, pa nije teško izračunati koliki su, u odnosu na broj pozvanih, cehovi u tom slučaju, piše Srpskainfo.

Međutim, da je trošak ića i pića dosta jeftiniji od pomenutih cifri, odnosno da su ugostitelji i te kako zacenili svoje usluge, svedoči računica kada slavljenici proslavu plate po nabavnim cenama.

Početkom jula smo pravili proslavu za krštenje deteta, a kumovi su nam ustupili salu restorana koji drže. Dakle, sve smo plaćali po nabavnim cenama. Imali smo stotinjak gostiju, a proslava je trajala od pet poslepodne do pola dva iza ponoći – kaže Velimir S.

Naglašava da je na meniju bilo meze – pršut i sir, koje se dva puta služilo, juneća čorba, jagnjeće i praseće pečenje, svježa salata, peciva i piće – od gaziranih i negaziranih napitaka, vina i piva, pa do rakija i viskija…

Dva jagnjeta težine po nekih 35 kilograma platili smo 750 KM (oko 370 evra), s obzirom na to da je živa vaga koštala 11 KM (oko 5,5 evra), a prase nas je koštalo 300 KM (oko 150 evra). Meso za čorbu i meze koštalo je oko 500 (oko 250 evra), a ceh za piće bio je oko 800 KM (oko 400 evra). Salata i peciva koštali su oko 200 KM (oko 100 evra). Dakle, račun za hranu i piće ukupno je bio nešto više od 2.500 KM (oko 1.300 evra) – kaže sagovornik.

Naglašava da je jasno da restorani imaju i druge troškove, poput dnevnica radnicima, struje, vode, ali da mu nikako ne ide u glavu da stolica može da košta po 80 (oko 40 evra), pa čak i 100 KM (oko 50 evra).

Kad se pomenuti ceh preračuna po gostu, nije teško izračunati da hrana i piće, u slučaju navedenog menija, po stolici koštaju oko 25 KM (oko 12,5 evra). A ovo je, svakako, najveći izdatak na svakom slavlju. Pa čak i kad se saberu svi ostali troškovi, nije mi jasno kako stolica može da košta i četiri puta više – naglašava sagovornik.

Bonus video:

(Espreso/ Srpskainfo/ Prenela: T.M.)