Foto: RINA

saznajte

Evo zašto bi trebalo svako jutro da pojedete kašičicu meda: Šokiraćete se promenama u telu koje ćete osetiti

Med je jedan od najmoćnijih darova prirode i deo narodnih lekova na svim meridijanima već hiljadama godina

Objavljeno: 11.08.2024. 11:26h

U jednoj studiji iz 2017. ističe se da postoje dokazi da su još u kamenom dobu ljudi koristili pčelinje proizvode u lečenju raznih bolesti.

Med je prvenstveno izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti naše telo od raznih otrova i štetnih toksina. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva znatno će poboljšati stanje naše kože. Ipak, to su samo neke od mnogih dobrobiti svakodnevne konzumacije jedne kašičice meda, a najbolji su rezultati ako ga konzumiramo odmah ujutro.

Gubitak kilograma

Ako kojim slučajem pazimo na težinu ili nastojimo da skinemo suvišne kilograme, dijetetičari preporučuju izbegavanje svih slatkiša i namirnica na bazi šećera, ali ne i meda. Kako objašnjavaju, razlog je taj što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Osim toga, istraživanja dokazuju da med pospešuje naš metabolizam i tako doprinosi skidanju suvišnih kilograma, odnosno mršavljenju.

Med pomaže pri mršavljenjufoto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

Bolji kvalitet kože

Kao što je ranije spomenuto, med je izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti naše telo od raznih toksina, a njegova antibakterijska svojstva takođe će poboljšati celokupno stanje naše kože. Naime, ona će izgledati kvalitetnije, sjajnije i čistije, a samim time i mlađe, prenosi Index.

Snižavanje holesterola

Sastojci meda navodno doprinose smanjenju nivoa holesterola, a dijetetičari tvrde da njegova svakodnevna konzumacija utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u telu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.

Med je dobar za holesterolfoto: Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

Jačanje zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema

Brojna istraživanja pokazuju da antioksidansi koji se nalaze u medu mogu sprečiti sužavanje arterija. U zavisnosti od mesta nastanka, suženje arterija može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili hroničnih glavobolja, a dijetetičari savetuju da svakodnevna konzumacija meda doprinosi smanjenju rizika od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Bolje pamćenje i kvalitet sna

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda u borbi protiv stresa, obnavljanju ćelijskog antioksidativnog odbrambenog sistema i kao posledicu poboljšanju pamćenja. Osim toga, redovna konzumacija meda navodno pomaže i kod boljeg kvaliteta sna.

Bonus video:

(Espreso/krstarica/T.M.)