Foto: Privatna arhiva

preukusno

Najmekši voćni kuglof po baka Jelinom receptu: Fantstična poslastica za svaku priliku - miris će vas očarati

Poslastica koja se lako pravi, a sjajan je izbor za mnoge prilike - za uz svakodnevno ispijanje kafe sa prijateljima, određenih slavlja i praznika

Objavljeno: 11.08.2024. 08:21h

Baka Jela nam svako jutro podeli po neki recept za prave kulinarske specijalitete i slatkiše iz njene sveske; tako je i ovog puta - voćni kuglof!

Za kuglof ste sigurno čuli, većinom se po zapadu pravi i prodaje za praznike, međutim, kod nas na severu i kod komšija Mađara ova poslastica već ima posebnu tradiciju.

S obzirom da je sezona i trešanja, probajte i bakin kuglof sa trešnjama.

Potrebno je:

4-5 jaja zavisi od veličine

140 gr šečera

1 čase od jogurta brašna

150 ml jogurta

100 ml ulja

1 prašak za peciva

malo sezonskog voća

1 kašika kakaa

malo korice limuna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo. Dodati ulje i jogurt, i sve izjednačiti. Odvojiti 1/3 testa pa u njega ubaciti kašiku kakaa pomešanog sa 2 kašike toplog mleka.

foto: Privatna arhiva

U drugi deo staviti koricu limuna. U kuglof stavljati kašiku svetlog pa do njega kašiku tamnog testa a izmedju po mali komad sečenog voća Ja sam sekla šljive. Može smrznute višnje.

foto: Privatna arhiva

Drugi red na svetlo stavljaš tamno a na tamno svetlo testo izmedju voće i tako do kraja- Peći na 200 stepeni C 45 minuta

foto: Privatna arhiva

Posuti prah šećerom. Seći prohladjen Vrhunski pravi kolač koji samo poželeti možeta

Bonus video:

(Espreso/T.M.)