Sezona ajvara je krenula, Foto: Printscreen/Youtube/Kuvaj uzivo

MORATE ZNATI

Baka Tina podelila kako da izabrati najbolju papriku za ajvar: Kada čujete za ovu starinsku caku zapisaćete odmah

Prilikom pravljenja zimnice najvažnije je odabrati kvalitetno povrće, a za ajvar kvalitet paprike je presudan

Objavljeno: 10.08.2024. 18:47h

Vreme spremanja zimnice uskoro kreće, a ovo su saveti iskusnih domaćica koji mogu da vam pomognu pri pripremi ajvara, pinđura i sličnih pikanterija.

Prilikom pravljenja zimnice najvažnije je odabrati kvalitetno povrće, a za ajvar kvalitet paprike je presudan. Važno je da bude sveža, a najbolje je da bude iz organskog uzgoja.

Ovo su smernice iskusnih domaćica i baka za odabir prave paprike za najbolji ajvar:

Evo koje paprike treba da biratefoto: RINA

Paprika mora biti sasvim zrela i neoštećena

Najvažnije je da paprika bude mesnata i suva. Kada se stavi na roštilj ovakva paprika ne cvrči i ne pušta mnogo tečnosti, već se polako peče i zadržava sve sokove i ukuse.

Birajte pljosnate paprike koje se lako peku samo sa dve strane i samim tim i lako ljušte.

Ako ste u prilici izaberite organski gajenu papriku starih sorti čiji su plodovi obično nešto manji ali čvršći, takozvanih „ajvarki“ od kojih je najbolja Kurtovska kapija.

Bonus video:

(Espreso / Krstarica / Prenela: I.O.)