Čuvanje hrane u posebnim posudama, Foto: Profimedia

provereno

3 stvari koje moljci organski ne podnose: Samo ovako ćete ih oterati zauvek - evo šta tačno treba da radite

Iako su mali i skoro neprimetni, spadaju u velike štetočine

Objavljeno: 10.08.2024. 18:25h

Prvo pravilo glasi da hranu nikada ne treba da čuvate u kuhinjskim ormarićima iznad šporeta, jer moljci lako uđu unutra i polažu svoje larve. Ove male štetočine su veliki ljubitelji integralnih žitarica, posebno smeđeg pirinča, heljde, prosa i brašna.

Čuvanje hrane u posebnim posudama

Najbolje je čuvati hranu u posebnim teglama sa poklopcima. Tako se hrana efikasno štiti od moljaca i drugih štetočina, a istovremeno ostaje sveža.

Lavanda, kedar i citrusi

Najbolje je čuvati hranu u posebnim teglama sa poklopcimafoto: Sabena Jane Blackbird / Alamy / Alamy / Profimedia

Moljci ne podnose miris lavande, kedra i citrusa. Stavite kap ulja na vatu i postavite je u kuhinjske ormariće ili ormane kako biste odbili moljce. Takođe, ulje limunske trave može biti korisno sredstvo za zaštitu hrane od moljaca.

Jednostavna zamka za moljce

Napravite privezak od komada drveta i kanapa, poprskajte drvo sa nekoliko kapi ulja i okačite privezak na vešalice u ormanu ili u kuhinjskom ormariću.

Sprej protiv moljaca

Potrebna vam je supena kašika alkohola, 30 kapi esencijalnog ulja lavande i 1 dcl destilovane vode. Dodajte sastojke navedenim redosledom u bocu, protresite pre upotrebe i poprskajte površinu polica i ormana nakon čišćenja. Ovo je jedan od načina da se efikasno zaštitite od moljaca, prenosi medicalnewstoday.com.

Bonus video:

(Espreso / Krstarica / Prenela: I.O.)