Sukob Irana i Izraela, Foto: AP Photo Vahid Salemi, EPA ATEF SAFADI

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU

Iran neće direktno napasti Izrael, isplivao plan Teherana? Dok svet drhti od brutalne odmazde, šuška se o metama!

Izvori iz SAD i Izraela su navodno izjavili poslednjih dana da Teheran još odlučuje o obimu i opsegu svog odgovora nakon značajnog diplomatskog pritiska da se izbegnu civilne žrtve

Objavljeno: 09.08.2024. 12:16h

Iran možda preispituje obim i oblik planirane osvete protiv Izraela nakon atentata na političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, ali prema tvrdnjama zvaničnika, malo je verovatno da će ga odsustvo eksplicitne podrške muslimanskih država za iranski vojni odgovor odvratiti.

U međuvremenu, izraelski zvaničnici su navodno zaključili da je libanska militantna grupa Hezbolah odlučna da izvede napad u narednim danima kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Fuada Šukra, ali nije jasno do koje mere će koordinisati sa Iranom, piše The Guardian.

Izvori iz SAD i Izraela su navodno izjavili poslednjih dana da Teheran još odlučuje o obimu i opsegu svog odgovora nakon značajnog diplomatskog pritiska da se izbegnu civilne žrtve. Čini se da će Iran verovatno ciljati one odgovorne za napad, posebno Mosad i njegove agencije, umesto civila.

Na sastanku Organizacije islamske saradnje (OIS) u Džedi ove nedelje, jednoglasno je osuđeno ubistvo Hanijea, uz napomenu članova da je to flagrantno kršenje međunarodnog prava i iranskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalne bezbednosti.

Ismail Hanije foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Međutim, nije izdata formalna kolektivna podrška iranskom napadu na Izrael, a pakistanski ministar spoljnih poslova, Išak Dar, u svom govoru pozvao je na hladne glave i upornost u diplomatskom putu – rekavši da atentat mora biti osvećen, ali da "ne smemo ispuniti plan Benjamina Netanijahua za širi rat". Rekao je da izraelski premijer pokušava da postavi zamku.

U sredu, Netanijahu je rekao vojnicima tokom posete bazi za regrutaciju Tel Hašomer da je Izrael "spreman za odbranu, kao i za napad... Odlučni smo da se branimo."

Benjamin Netanjahufoto: EPA-EFE/AMIR COHEN / POOL

Ta zemlja se priprema za odgovor Irana i libanske militantne grupe Hezbolah, čiji je vojni vođa, Šukr, ubijen u Bejrutu prošle nedelje od strane Izraela.

Bolnice na severu Izraela i Libana pripremaju se za mogući priliv ranjenika. Komanda izraelskog domaćeg fronta ove nedelje je poslala bataljone za pretragu i spasavanje u velike gradove, a velika okupljanja na otvorenom na severu Izraela su zabranjena.

Međutim, Izrael još nije postavio stroga ograničenja na civilne aktivnosti niti promenio smernice za vanredne situacije: očigledno je da ne želi da prerano izda upozorenje kako ne bi omogućio Iranu ili Hezbolahu da prilagode svoje planove.

U pokušaju da oživi širu i kredibilnu diplomatsku ofanzivu protiv Izraela, Malezija je na sastanku u Džedi predložila održavanje revidirane hitne sednice Generalne skupštine UN i da se pokušaju sprovesti savetodavna mišljenja Međunarodnog suda pravde o izraelskoj politici naseljavanja.

Na sporednom sastanku između jordanskog ministra spoljnih poslova, Ajmana Safadija, i vršioca dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova, Alija Bagerija, u Džedi – drugom u nekoliko dana – Jordan je saopštio da će oboriti iranske rakete ili dronove ako uđu u jordanski vazdušni prostor na putu ka Izraelu.

Safadi je rekao za CNN: "Naša poruka je bila jasna i Irancima i Izraelcima, da nećemo biti bojno polje za bilo koga. Nećemo dozvoliti nikome, koliko god možemo, da krši naš vazdušni prostor. Naša prva odgovornost je prema našem narodu, zaštita suvereniteta naše zemlje i bezbednosti našeg naroda. Dakle, naš stav je da niko ne sme koristiti naš vazdušni prostor, niko ne sme izlagati naš narod opasnosti od bilo kakvog projektila koji bi pao na bilo koji deo naše teritorije i povredio naš narod, i to je stav koji smo preneli i Irancima i Izraelcima u vrlo nedvosmislenim terminima."

Bageri je u intervjuu za Agenciju Frans-Pres optužio Izrael – koji se nije oglasio povodom smrti Hanijea – da želi da "proširi rat" u regionu, dok procenjuje da nema "ni kapacitet ni snagu" da se bori protiv Irana.

Reformistička iranska štampa prenela je tvrdnje da bi odluka o uzdržavanju od osvete povećala prestiž Irana u regionu, intenzivirala izolaciju Izraela i čak značila da bi Iran bio zaslužan za mir.

SAD su saopštile da šalju poruke Iranu da bi napad bio kontraproduktivan i tvrdile da su ponovo okupile vojnu alijansu za odbranu Izraela koja je delovala u aprilu tokom poslednjeg sukoba između Irana i Izraela.

SAD takođe poručuju Iranu da su Izrael i Hamas možda blizu postizanja dogovora o prekidu vatre, ali eksplicitni dokazi za to ostaju oskudni i to je više puta najavljeno državama u regionu, ali je dogovor često bio nedostižan.

Francuski predsednik Emanuel Makron je po drugi put pozvao novog iranskog predsednika, Masuda Pezeškijana, da ga pozove i izraelskog premijera da se ne upuštaju u ciklus nasilja.

Međutim, Pezeškijan je rekao da Iran "nikada neće ostati nem na agresiju protiv svojih interesa i bezbednosti".

On je rekao Makronu da zapadne zemlje treba da urade više da izvrše pritisak na Izrael. "Ako Sjedinjene Države i zapadne zemlje zaista žele da spreče rat u regionu, moraju naterati ovaj režim (Izrael, op.aut.) da zaustavi genocid i napade na Gazu i prihvati prekid vatre", rekao je Pezeškijan.

Emanuel Makron foto: EPA-EFE/Joel Marklund / POOL

Slična poruka za deeskalaciju je poslata Bageriju od strane britanskog ministra spoljnih poslova, Dejvida Lamija.

Iran je ogorčen što Velika Britanija, Francuska i SAD nisu bile spremne da osude atentat na Hanijea, a iranske diplomate ne vide nikakve dokaze da će Izrael napraviti nove ustupke u vezi sa sporazumom o prekidu vatre. Iran takođe tvrdi da je nesposobnost Saveta bezbednosti UN da kolektivno osudi atentat ostavila Iran bez druge opcije osim da preduzme jednostrane vojne korake.

Ali kako se vreme između atentata i iranskog odgovora približava dvema nedeljama, zvaničnici sve više izveštavaju da Iran nema nameru da izazove regionalni rat ili prouzrokuje masovne civilne žrtve unutar Izraela.

Iran je takođe ometen poslednjim fazama formiranja nove vlade, koja će verovatno u nedelju biti predata parlamentu na potvrdu. Pezeškijan naglašava da pokušava da formira vladu nacionalnog jedinstva, a ne samo administraciju koju predvodi reformska frakcija.

Nova vlada se takođe suočava sa javnim gnevom zbog objavljivanja video-snimka na kojem se vidi kako članovi "moralne policije" hapse i udaraju dve tinejdžerke. Incident se dogodio u Teheranu pre izbora nove vlade, ali je Pezeškijan pozvao da se slučaj istraži. Takođe je zabeležen niz pogubljenja.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)