Mjamunske boginje, Foto: Profimedia

oprez

Širi se virus koji može da ubije 10 posto sveta: Nemoguće ga je zaustaviti, stručnjaci na kolenima

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima, uključujući seksualni odnos.

Objavljeno: 09.08.2024. 07:40h > 11:39h

Prošle nedelje, Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvestili su da su boginje, poznate i kao boginje majmuna, ove godine otkrivene u 10 afričkih zemalja, uključujući Kongo, koji čini više od 96 odsto svih slučajeva i smrti.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, agencija je saopštila da je broj slučajeva povećan za 160 odsto, a broj umrlih skočio za 19 odsto, prenosi AP.

Kako se prenose?

foto: Profimedia/Ilustracija

Zvaničnici Centra za kontrolu bolesti u Africi rekli su da je skoro 70% slučajeva u Kongu kod dece mlađe od 15 godina, koja su takođe odgovorna za 85% smrti.

Majmunske boginje su prvi put prijavljene prošle nedelje u Burundiju i Ruandi, dok su druge zemlje, uključujući Keniju i Centralnoafričku Republiku, takođe identifikovale slučajeve.

Tedros iz SZO je rekao da je agencija oslobodila milion dolara iz svog fonda za hitne slučajeve kako bi podržala odgovor na majmunske boginje.

Ranije ove godine, javlja N1 Hrvatska, naučnici su prijavili pojavu novog oblika smrtonosnije verzije majmunskih boginja, koje mogu da ubiju i do 10 odsto ljudi, u rudarskom gradu u Kongu, za koji strahuju da bi se lakše proširio među ljudi. Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima, uključujući seksualni odnos.

Hitan odgovor

WHO je 2022. proglasio majmunske boginje globalno hitnom situacijom nakon što se proširio u više od 70 zemalja, uglavnom pogađajući homoseksualne i biseksualne muškarce. Pre tog izbijanja, bolest se uglavnom javljala u sporadičnim epidemijama u središnjoj i zapadnoj Africi kada su ljudi dolazili u kontakt sa zaraženim životinjama.

Zapadne zemlje uglavnom su zaustavile širenje boginja uz pomoć vakcinA i tretmana, no vrlo je malo njih bilo dostupno u Africi.

Maria Van Kerkhove rrekla je da postoje brojna zabrinjavajuća pitanja u afričkoj epidemiji boginja i pozvala na hitniji odgovor.

“Ne želimo da svet sedi, gleda i čeka”, rekla je. “Vreme za delovanje je sada.”

(Espreso/novi.ba/prenela PV.)