Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

UKUS BOLI GLAVA!

Najvazdušastije krofne bez kapi ulja, po starinskom receptu: Savršeno ukus i mekoća, a miris će mamiti i komšije

Ako želite da uživate u omiljenom slatkišu, ali bez dodatnog ulja i prženja, ove krofne iz rerne su idealno rešenje

Objavljeno: 08.08.2024. 17:54h

Ako ste u potrazi za laganijom verzijom krofni, koja ne zahteva prženje u ulju, ove pečene krofne iz rerne su savršen izbor.

Mekane, vazdušaste i jednostavne za pripremu po ovom receptu, ove krofne donose sve zadovoljstvo tradicionalnog ukusa, ali uz manje kalorija i masti. Idealne su za doručak, užinu ili slatki zalogaj uz kafu.

Sastojci:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 700-900 grama brašna
  • 4 jajeta
  • 300 mililitara jogurta
  • 200 mililitara vode
  • 150 grama šećera
  • 100 grama šećera za posipanje
  • cimet po ukusu
  • 150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)
foto: Bakina Kuhinja

Priprema:

U mlakoj vodi pomešajte suvi kvasac sa kašikom šećera, zatim ga pospite brašnom, pokrijte posudu i ostavite da nadođe. Nakon pet do deset minuta, dodajte brašno, jaja, jogurt, otopljen margarin i šećer, pa sve dobro izmešajte varjačom. Ostavite smesu da odstoji od pola sata do sat vremena.

Kada testo nadođe, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i temeljno premesite. Razvucite testo na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.

Čašom vadite krofne i ređajte ih na pleh koji ste prethodno namazali margarinom ili obložili pek-papirom. Vodite računa da krofne ne budu previše blizu jedna drugoj, jer će narasti tokom pečenja i mogu se zalepiti.

Pecite krofne u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada budu gotove, premažite ih otopljenim margarinom (odvojite kašiku margarina na početku pripreme), pa ih pospite šećerom i cimetom.

Bonus video:

(Espreso/informer/T.M.)