Ujedi, Foto: Tik Tok Printscreen/anetttew

jezivo

Letnji kamp iz noćne more! Deca iz Srbije se vratila sa plikovima od glave do pete, a u koferu su tek zatekli horor

Ispovest majke koja je doživela noćnu moru od koje strepi svaki roditelj

Objavljeno: 08.08.2024. 14:37h > 14:48h

Selena Dunđerski iz Novog Sada prošla je sa svojom ćerkom pravi pakao ovog leta, kada se dete vratilo sa letnjeg kampa sa Ohrida.

- Moje trinaestogodišnje dete je išlo na letnji kamp. Kamp je organizovala jedna turistička agencija i bili su smešteni u Peštenima, to je mesto na obali Ohridskog jezera, bili su u hotelu. Deca su bila tamo od 22. jula do 29. jula i to dvadesetak njih - započinje za "Jutro na Blic" Selena Dunđerski.

Dete je sa Ohrida pokupila lično, nakon čega su otišli u Grčku na more. Prava agonija počinje tek dva dana nakon napuštanja hotela u Ohridu, priča Dunđerski.

- Dva dana nakon poslednjeg dana boravka u tom hotelu, koje je inače spomenica, pojavljuju se plikovi po celoj koži. Ne postoji deo tela gde ona nije imala plik. Ispostavilo se da je to alergijska reakcija na ujed stenice! Lice, ruke, noge, stopala, šake, sve je bilo natečeno - priča Dunđerski.

Stenicefoto: Thibaut Durand / AFP / Profimedia

Agonija se nastavlja po lekarima u Grčkoj.

- Tu smo saznali da tačkice od ujeda stenice mogu u toku dve nedelje da se pojave. Javilo se još pet mama kako bi prijavile da njihova deca imaju slične reakcije. Moje dete je baš burno reagovalo - kaže Dunđerski.

Kako ističe, tek poslednjeg dana roditelji su obavešteni da su se stenice pojavile u jednom paviljonu ali gde navodno njihova deca nisu bila smeštena i da ih je bilo i u prethodnim terminima.

- Međutim, ispostaviće će se da to, nažalost, nije bilo istina, nego da se to desilo i kod naše dece. Upozoreni su roditelji da nakon puta pregledaju detetove stvari, da sve očiste i sterilizuju - kaže Dunđerski.

Umesto lepog odmora, dane su provodili po lekarima i istražujući kako mogu da ubiju stenice.

- Nakon što je dobila terapiju u Grčkoj, ni posle dva dana nije izgledalo ništa bolje. Stanje se pogoršavalo, opet smo je vodili kod doktora koji joj je uz lekove dao u poseban sapun za pranje. Nije smela da izlazi na sunce i faktički je presedela odmor u sobi - priča Sanela Dunđerski.

Kako kaže, imali su sreće da se u grupi u kojoj je bila njena ćerka, otac jedne od devojčica profesor na fakultetu koji se baš bavi insektima.

- On nas je posavetovao da stvari zaledimo na 24 sata, zatim da ih operemo na 60 stepeni minimum, zatim da ih osušimo u sušilici za veš, i da ih opeglamo na kraju. Poprilično veliki posao - kaže Dunđerski za "Jutro na Blic".

Odećafoto: Profimedia

Stenice mogu da se pojave bilo gde

Dr Saša Milićević, pedijatar, ističe da je ujed stenice bezbolan i da liči na ujed buve ili komarca i da se odlikuje jakim svrabom.

- Mi ne osetimo ujed stenice, ona ujeda noću. I ona ne samo što je dosadna, kako kažu za nju, već je i veoma inteligentna. Tokom ujeda ona ispušta nešto kao blag anestetik, tako da vi ne možete da osetite da vas je ujela. Takođe, ona ima i komponentu u telu koja sprečava koagulaciju krvi, kako bi ona mogla nesmetano da sisa krv. Može da proceni i koncentraciju ugljen-dioksida na osnovu čega procenjuje da li mi spavamo ili ne spavamo - kaže dr Milićević.

Stenice mogu da se jave svuda, a pogotovo tamo gde ima mnogo ljudi.

- Češće se javlja tamo gde je možda malo zanemarena higijena, ali ne mora da znači. Stenice se mogu javiti i u najluksuznijim hotelima, a veoma teško se trebe. Jako su otporne! Ujed stenice podseća na ujed komarca ili buve. Javlja se na otvorenim delovima tela, ruke i noge. Može jako dugo da živi i od samog obroka - kaže dr Saša Milićević.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)