Dr Šefadil Spahić, Foto: KURIR TELEVIZIJA

PAŽNJA!

Ova zaraza divlja u Srbiji, a najugroženija su deca: U jednom gradu je najgore, lekari zovu roditelje

Pored dece koja su obolela ima i nekoliko onih koji imaju preko 40 godina

Objavljeno: 08.08.2024. 11:29h

Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" samo u julu mesecu registrovano je više 100 novih slučajeva obolelih od morbila. Od toga najviše njih zaraženo je u Novom Pazaru, gde su registrovana nova čak 92 slučaja! Doktor Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, kaže da je i dalje veliki broj obolelih od malih boginja u tom regionu, ali je to i - očekivano!

Dr Spahić naglašava da je epidemiološka situacija u skladu sa obuhvatom vakcinacije u tom delu Srbije, koja je izuzetno mala.

- Epidemiološka situacija je očekivana u datim okolnostima. Vakcinacija MMR vakcinom je između 35 do 65 posto, a da bi se stekao imunitet potrebno je da najmanje 95 odsto bude vakcinisanih. Mi smo upozoravali da može doći do ovakvog scenarija - kaže dr Spahić za "Jutro na Blic".

Pored dece koja su obolela ima i nekoliko onih koji imaju preko 40 godina i koji su inficirani morbilama.

- Kada je u pitanju godište zaraženih od morbila, za sada je to veliki broj akumulirane dece, ali imamo i dva, tri slučaja onih koji imaju preko 40 godina. To su oni koji nemaju jasan vakcinalni status i nisu primili vakcinu za vreme sankcija - naglašava dr Spahić.

FOTO: AP Photo Seth Wenig, AP Photo Elaine Thompson
FOTO: Andrey Khokhlov Alamy Alamy Profimedia
FOTO: Joa Souza / imago stock&people / Profimedia

Klinička slika nije životno ugrožavajuća

Kada je u pitanju klinička slika zaraženih od morbila u Novom Pazaru, dr Spahić ističe da ona nije teška i da za sada nema hospitalizovane ni dece, ni odraslih.

- Klinička slika je blaža, nemamo hospitalizovanih sa teškim komplikacijama, što je jako dobro i nemamo obolele dece koja su vakcinisana. Sva obolela deca su nevakcinisana - kaže dr Spahić.

Novopazarci preduzimaju striktne mere

Da bi sprečili dalje širenje morbila u Novom Pazaru su se odlučili na drastičnije korake.

- Izvršili smo reviziju kartoteke, došli smo do dece koja nisu vakcinisana, roditelje te dece se ponovo pozivaju telefonskim putem. Gledamo na sve načine da uspostavimo dobru komunikaciju sa roditeljima - kaže dr Spahić.

Napominje da vakcina ima dovoljno i da su svi punktovi obavešteni.

- Mi smo pokrenuli i jedan projekat sa UNICEF-om u kome ćemo raditi sa roditeljima i mesnim zajednicama, kao i sa lokalno školskom upravom i pedagozima u cilju boljeg informisanja protiv malih boginja kako bi se dostigao neophodan obuhvat vakcinacije - rekao je dr Spahić za "Jutro na Blic".

Male boginje vratile se na velika vrata

Bolest koja je zbog dostupne vakcine trebalo da bude iskorenjena, ponovo se pojavila u Srbiji ove godine zbog nedostatka kolektivnog imuniteta.

Do sada je, od početka godine i zaključno sa julom mesecom zabeleženo 255 slučajeva morbila u Srbiji. Samo u julu mesecu zabeleženo je preko 100 slučajeva što znači da je broj novozaraženih drastično skočio i da se opasan virus sve više širi!

Pooštrene mere još na snazi

U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Sofija Vulićević / Prenela: A.P)