Kamala Haris i Tim Volc, Foto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

KO JE ZAPRAVO TIM VOLC?

Stavovi novog kandidata za potpredsednika Amerike će vas šokirati: Njegove veze sa Kinom su posebna priča!

Ratni veteran, bivši učitelj, patriota i političar liberalnih stavova sušta je suprotnost od Donalda Trampa i njegovog kandidata za potpredsednika Džej Di Vansa

Objavljeno: 08.08.2024. 09:41h

Kamala Haris odabrala je Tima Volca za svog kandidata za potpredsednika na predstojećim izborima u Americi u novembru. Ispostavilo se da je ovo bio mudar potez Harisove budući da je demokratska javnost u SAD pozitivno reagovala na njega, a šanse ovog dvojca za pobedu su, čini se, sve veće. Ratni veteran, bivši učitelj, patriota i političar liberalnih stavova sušta je suprotnost od Donalda Trampa i njegovog kandidata za potpredsednika Džej Di Vansa. Pošto je praksa da potpredsednici na nekim narodnim izborima budu i kandidati za predsednika, važno je znati njihove stavove o ključnim pitanjima u svetu.

Tim Volz je do sada bio malo poznati guverner Minesote, radio je kao učitelj, a Kamala Haris ga je izabrala kako bi ojačala demokratsku kandidaturu u državama srednjeg zapada. Pored toga što Tim Volc u kampanju demokrata unosi ruralnu perspektivu srednjeg zapada, on istovremeno ističe ciljeve liberalne politike kao što su legalizacija kanabisa i povećanje zaštite radnika.

Što se tiče spoljne politike, stavovi Tima Volca ne odskaču previše od generalnih stavova američkih demokrata. Ipak, primera radi, zanimljiva je njegova povezanost sa Kinom.

Tim Volcfoto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Izrael i Palestina

Važno je napomenuti da bi se dosadašnji stav potpredsednice Kamale Haris o tekućem ratu u Izraelu mogao promeniti ako ona postane predsednica.

Anketa istraživačkog centra Pev ranije ove godine pokazala je da se skoro polovina odraslih Amerikanaca mlađih od 30 godina protivi pružanju vojne pomoći Izraelu.

Nagoveštavajući da bi se njen budući stav mogao usaglasiti sa raspoloženjem javnosti, Haris je obećala da „neće ćutati“ o patnjama u Gazi nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Vašingtonu prošlog meseca.

Zaista, stručnjaci sugerišu da je Haris možda donela svesnu odluku da izabere Volza umesto prethodnog favorita Džoša Šapira, procenjujući da je veća verovatnoća da će on slediti njen primer u jasnijem pristupu sukobu Izrael-Hamas.

- Izrael ima pravo da se brani i zverstva od 7. oktobra su neprihvatljiva, ali palestinski civili koji su pogođeni ovim... To jednostavno mora da se okonča - rekao je Volc u martu ove godine.

Volc nikada nije odstupio od partijske linije bezuslovne podrške Izraelu, što je ilustrovano njegovim komentarima ranije ove godine na događaju koji je održao Savet za odnose sa jevrejskom zajednicom.

Dok je sedeo u Kongresu u periodu od 2007. do 2019, Volc je glasao za osudu rezolucije Ujedinjenih nacija da su izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna.

Rusija i Ukrajina

Kijev independent je Volca opisao kao otvorenog pristalicu Ukrajine i zaštitnika interesa naroda te zemlje.

Volc je od samog početka bio temeljno angažovan u sukobu, osuđujući ruske „ničim izazvane i nezakonite napade“ dan nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

Sledeće godine sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na virtuelnom susretu koji je organizovala Nacionalna asocijacija guvernera. „Bila je čast čuti predsednika Zelenskog iz prve ruke i ponuditi mu našu nepokolebljivu podršku“, rekao je potom.

U februaru ove godine, Volc je potpisao poljoprivredni sporazum između Minesote i severnoukrajinskog regiona Černihiv sa ambasadorom Kijeva u SAD.

To je zaista važno pokazivanje prijateljstva i zaista važno osnaživanje veza“, rekao je Volc.

Takođe je podržao zakon kojim se zaustavljaju investicije u Rusiji i zabranjuje kompanijama da posluju sa ruskim i beloruskim firmama.

Sa Volzom kao potpredsednikom SAD, Ukrajina može da očekuje isti nivo nepokolebljive podrške koju pruža administracija sadašnjeg američkog predsednika Džoa Bajdena.

Kina

Najveće iznenađenje nakon nominacije Tima Volca bilo je zakasnelo otkriće njegovog prošlog života u Kini. Za razliku od većine američkih lidera, on će verovatno imati retke uvide u zemlju za koju neki predviđaju da bi jednog dana mogla prestići SAD kao svetska supersila.

Ali s obzirom na to da se Kina pojavljuje kao glavno pitanje politike, njegov boravak u zemlji biće pažljivo ispitan, posebno imajući u vidu nedavnu Trampovu tvrdnju da će se Kamala Haris „pokloniti Kini na račun Amerike“.

"Komunistička Kina je veoma zadovoljna Timom Volcom kao izborom Kamale Haris za potpredsednika Amerike," rekao je Ričard Grenel, bivši vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe u prethodnoj Trampovoj administraciji.

Tim Volcfoto: EPA-EFE/CRAIG LASSIG

Šta je Tim Volc radio u Kini?

Nakon što je završio obuku za nastavnike na koledžu Čadron u Nebraski, Tim Volz se preselio u Kinu 1989. godine, predajući godinu dana u srednjoj školi u provinciji Guangdong kroz program WorldTeach Univerziteta Harvard.

Te godine je bio svedok brutalnog vladinog gušenja prodemokratskih protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 4. juna. Grupe za ljudska prava su izvestile da je tada ubijeno na hiljade ljudi. Odlučio je da ostane u Pekingu, smatrajući da je važno da svedoči i stane uz kineski narod.

U Kini su korisnici društvenih medija doveli u pitanje vreme kada je Volz posetio njihovu zemlju, sugerišući da je imao skrivene motive. "Da li je on iz CIA-e?" upitao se jedan korisnik na platformi Veibo.

Čini se da je Volz uspostavio pragmatičnu ravnotežu, promovišući veze sa zemljom koju očigledno voli, dok je odbijao da napravi kompromis po pitanjima ljudskih prava.

Tokom svog boravka u Kongresu, radio je u Kongresno-izvršnoj komisiji za Kinu, sponzorišući nekoliko predloga zakona koji imaju za cilj da se pozabave kršenjem prava koje je počinila kineska vlada i supotpisujući Hongkonški zakon o ljudskim pravima i demokratiji 2017. godine.

Godine 2018. upoznao je duhovnog vođu Tibeta, Dalaj Lamu.

SAD su zasnovane na idejama univerzalne slobode i verujem da moramo nastaviti da podstičemo kinesku vladu da obezbedi verske slobode Tibetancima“, rekao je on u ranijim napomenama.

Kao guverner, on je favorizovao trgovinske veze sa Kinom, pozivajući bivšeg predsednika Donalda Trampa da okonča trgovinski rat.

Međutim, Tim Volc smatra da Vašington ne bi trebalo da se pokoleba u svom protivljenju kineskom ekspanzionizmu u Južnom kineskom moru, navodeći izgradnju veštačkih ostrva od strane Pekinga kao razlog da ne smanji vojnu potrošnju SAD.

Sa „trenerom Volcom“ kao potpredsednikom, SAD bi potencijalno mogle da uđu u novu eru uravnoteženijih odnosa sa svojim glavnim geopolitičkim rivalom.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)