ZNATE LI?
Ovaj uređaj u kuhinji bukvalno jede struju: Svi ga imamo, ako ga ugasimo stiže duplo manji račun
Niste imali pojma
Danas je, nažalost, većina nas prinuđena da gleda kako da što više uštedimo, pa nije loše znati nekoliko trikova. Ovaj put ćemo se fokusirati na one uobičajene i svakodnevne stvari. Da li znate, kada je u pitanju zagrevanje hrane ili toplih napitaka, kako ćete potrošiti najmanje energije?
Stručnjaci savjetuju da primenite ono što se pokazalo najjeftinijim, prenosi Mondo.rs.
U jednom eksperimentu zagrejano je 350 mililitara vode u kotliću, na šporetu i u mikrotalasnoj pećnici. Električnom čajniku je trebalo 125 sekundi da proključa vodu, što je potrošilo 0,04 kVh električne energije. S druge strane, šporet je vodu grejao 318 sekundi i potrošio 0,11 kVh, što je skoro četiri puta više od električnog kuvala. Kuvanje vode u mikrotalasnoj pećnici trajalo je 191 sekundu i potrošilo 0,07 kVh.
Tako se pokazalo da je ketler najbrže zagrevao vodu, ali i ostvario najmanju potrošnju. Takođe, stručnjaci kao glavnu prednost ovog uređaja izdvajaju automatsko isključivanje, koje sprečava dalje zagrevanje nakon ključanja vode. Tako se energija neće gubiti.
Kada je hrana u pitanju, malo ljudi zna da način na koji je zagrevate zapravo zavisi od njene količine. Ako želite da zagrejete jednu porciju supe, bolje je koristiti mikrotalasnu pećnicu, a ako želite da zagrejete veću količinu, isplativije je koristiti šporet.