Foto: Espreso, Profimedia

ZNATE LI?

Ovaj uređaj u kuhinji bukvalno jede struju: Svi ga imamo, ako ga ugasimo stiže duplo manji račun

Niste imali pojma

Objavljeno: 07.08.2024. 18:25h

Danas je, nažalost, većina nas prinuđena da gleda kako da što više uštedimo, pa nije loše znati nekoliko trikova. Ovaj put ćemo se fokusirati na one uobičajene i svakodnevne stvari. Da li znate, kada je u pitanju zagrevanje hrane ili toplih napitaka, kako ćete potrošiti najmanje energije?

Stručnjaci savjetuju da primenite ono što se pokazalo najjeftinijim, prenosi Mondo.rs.

U jednom eksperimentu zagrejano je 350 mililitara vode u kotliću, na šporetu i u mikrotalasnoj pećnici. Električnom čajniku je trebalo 125 sekundi da proključa vodu, što je potrošilo 0,04 kVh električne energije. S druge strane, šporet je vodu grejao 318 sekundi i potrošio 0,11 kVh, što je skoro četiri puta više od električnog kuvala. Kuvanje vode u mikrotalasnoj pećnici trajalo je 191 sekundu i potrošilo 0,07 kVh.

Tako se pokazalo da je ketler najbrže zagrevao vodu, ali i ostvario najmanju potrošnju. Takođe, stručnjaci kao glavnu prednost ovog uređaja izdvajaju automatsko isključivanje, koje sprečava dalje zagrevanje nakon ključanja vode. Tako se energija neće gubiti.

Kada je hrana u pitanju, malo ljudi zna da način na koji je zagrevate zapravo zavisi od njene količine. Ako želite da zagrejete jednu porciju supe, bolje je koristiti mikrotalasnu pećnicu, a ako želite da zagrejete veću količinu, isplativije je koristiti šporet.

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenela D.Č.)