oduševiće vas
Starinski recept za domaći kečap sa tajnim sastojkom: Od sad ćete ga samo ovako praviti, mnogo ukusniji od kupovnog
Kečap je jedan od neizostavnih specijaliteta svake zimnice, a neke domaćice su ga već i napravile
Mi vam donosimo recept jedne bake u koji se kunu mnoge domaćice za ovu zimnicu - domaći kečap. Naime, tajni sastojak su domaće, nakisele jabuke.
Ukoliko volite zimnice od paradajza, probajte i mleveni paradajz u tegli koji ćete jesti preko cele godine.
SASTOJCI:
- 7 kilograma paradajza
- 800 g luka
- pola kilograma paprika
- 600 g nakiselih jabuka
- 5 čena belog luka
- 4 decilitra sirćeta
- jedna kašika biber
- 2 kašike soli
- malo ulja
- 1 kesica konzervansa
PRIPREMA:
Paradajz ogulite, očistite od semenki i krupno iseckajte, ogulite i luk i krupno iseckajte, isto tako i paprike i jabuke.
Beli luk je potrebno da iseckate na dasci.
U veliki lonac debelog dna stavite sve sastojke osim konzervansa, kuvajte na srednje jakoj vatri do ključanja, tada smanjite vatru i nastavite s kuvanjem desetak minuta, dok povrće ne omekša, uz konstantno mešanje.
Sklonite s vatre i sve izmiksajte, najbolje mikserom.
Lonac vratite na vatru i dodajte uz često mešanje na srednjoj jačini, dok se retka smesa ne zgusne. Postupak traje oko dva sata.
Kako biste proverili da li je kečap kuvan, kašiku smese stavite na tanjir, a vaš je sok gotov ako se iz smese ne cedi tečnost. Pred kraj dodajte konzervans i vratite na ringlu pet minuta. Sipajte u pripremljene, sterilisane tegle.
Bonus video: