Povrće koje ne treba kuvati, Foto: Printscreen YouTube/Ricette Perfette

SAZNAJTE

Ove namirnice nikako nemojte kuvati jer ih tako uništavate: Gube sva zdrava svojstva, džabe ih jedete takve

Neko povrće, kao i voće, izguvi mnogo vitamina i minerala pri kuvanju, a kod nekih dolazi i do određenih reakcija koje ustvari nisu dobre po zdravlje

Objavljeno: 07.08.2024. 12:27h

Ukoliko u svojoj ishrani praktikujete konzumaciju termički obrađenog voća i povrća, treba da znate da namirnice kao što su cvekla, kelj, borovnice, gube svoje vitamine i minerale tokom kuvanja i da ih je najbolje jesti sirove.

Kuvana cvekla gubi 25 odsto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, belančevine i kalijum, kao i visok nivo vlakana, zato je jedite sirovu.

Kelj u kuvanom stanju nema ista svojstva u borbi protiv različitih bolesti kao sirovi kelj. Ova namirnica sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada se skuvaju.

Kuvani keljfoto: Printscreen/Youtube/ Recepti za svaki dan

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Ona sadrži skoro tri puta više tog vitamina nego narandže, ali toplota ga uništava.

Borovnice su pune antioksidanata koji se zovu flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam uneli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, posebno ako konzumirate sirov. Osim toga, luk može pomoći kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Bonus video:

(Espreso/informer/T.M.)