Izrael, ilustracija, Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER, AP Photo Ohad Zwigenberg, AA/ABACA / Abaca Press

hezbolah uzvratio

Izrael tukao po jugu Libana, ima mrtvih: Hezbolah momentalno uzvratio!

Prema izraelskom ekvivalentu Crvenog krsta, Magen David Adomu, dve osobe su ranjene u pogotku dve rakete na Gornju Galileju na severu Izraela.

Objavljeno: 06.08.2024. 14:04h > 14:22h

Pet pripadnika Hezbolaha poginulo je u izraelskom udaru na jug Libana, javio je libanski bezbednosni izvor, nakon čega je objavljeno da je ta organizacija uzvratila gađajući dronovima sever Izraela.

Ovi izveštaji stižu u vreme kada jačaju strahovanja o regionalnoj eskalaciji između Irana i njegovih saveznika (Hamas, Hezbolah, Huti) sa jedne strane i Izraela podržanog od SAD, sa druge.

Bezbednosni izvor koji nije želeo da mu se navede ime javio da je tih pet boraca Hezbolaha poginulo u izraelskom udaru na kuću u selu Majfadun na jugu Libana.

Izraelska vojska saopštila je da je gađala vojni objekat Hezbolaha u regionu Nabatijeh, gde se nalazi mesto Majfadun, koje, kako je dodala koriste teororisti za pripremu napada na Izrael.

Hezbolah, ilustracijafoto: AP Photo/Hadi Mizban

Hezbolah je saopštio da je dronovima gađao kasarnu izraelske vojske na sveru grada Akrea.

Prema izraelskom ekvivalentu Crvenog krsta, Magen David Adomu, dve osobe su ranjene u pogotku dve rakete na Gornju Galileju na severu Izraela.

Hezbolah je saopštio da je ta operacija odgovor na napad i ubistvo koje je "neprijatelj sproveo u ponedeljak na selo Aba".

Prema izraelskoj vojsci komandant snag Al Radvan, elitne jedinice Hezbolaha, ubijen je u napadu na to selo na jugu Libana u ponedeljak.

Međunarodna zajednica pokušava da izbegne vojnu eskalaciju u regionu Bliskog istoka pošto su Iran i njegovi saveznici obećali da će se osvetiti za ubistva vođe Hamasa i vojnog šefa Hezbolaha prošle nedelje.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah treba da se obrati javnosti danas popodne. ; Od početka rata u Gazi Hezbolah je otvorio front podrške palestinskom Hamasu na jugu Libana, i svakodnevno razmenjuje vatru sa Izraelom.

U prekograničnom nasilju u Libanu je od oktobra poginulo najmanje 555 osoba, od kojih 361 borac Hezbolaha i 116 civila, prema računici Frans presa.

U Izraelu i na okupiranoj Golanskoj visoravni poginulo je 22 vojnika i 25 civila, prema podacima vlasti.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)