Foto: Profimedia

tržište

Kilogram svinjetine 400 dinara, pre 3 meseca smo davali hiljadarku: Evo zašto će meso biti jeftinije sve do jeseni

Jeftinije cene mesa će se nastaviti sve do jeseni.

Objavljeno: 06.08.2024. 09:17h > 09:22h

Cena prasadi na stočnim pijacama u Srbiji zavisi od trenutne ponude i potražnje na tržištu, tako je trenutno cena dvostruko niža nego u vreme uskršnjih praznika. Ovih dana se kilogram žive stoke pazari za 350 do 400 dinara, dok je s proleća ona dostizala i 1.000. Tada se prase težine 10-12 kilograma nije moglo kupiti jeftinije od hiljadarke po kilogramu, dok teža, od 20 do 25 kilograma, su cenili između 700 i 800 dinara.

Svinjski but bez kostiju je jedno od najprodavanijih mesa i sada se može kupiti od 680 do 850 dinara. Ranije je u nekim mesarama dostizao i 900 dinara.

foto: Emilija Jovanović

Svinjska plećka bez kostiju je nešto povoljnija i kreće se od 600 do 750, a sličnu cenu ima i vrat sa kostima, dok za najfiniji deo - file treba izdvojiti od 950 do 1.300 dinara. Domaćice koje žele da pazare svinjetinu za pečenje u komadu sada je po kilogramu plaćaju od 750 do 1.200 dinara.

"Ovakav trend pojeftinjenja će se nastaviti najverovatnije do jeseni, a glavni razlog je taj što su Kinezi zabranili izvoz mesa iz Evrope, pa se pojavio višak na tržištu. Da ne bi propalo sada se polako spuštaju cene, a trgovci svoju zaradu od 30 i 50 odsto sada spuštaju na 20. Zbog toga je pala i cena žive stoke i živine. Jedino pravo rešenje da imamo svoje klanice, da naši farmeri više rade. Meso bi bilo zdravije i još jeftinije kada bi farmeri imali svoje prodavnice. Srbija ima ogroman broj udruženja proizvođača goveda i svinja, a realno nam trebaju jedno ili dva, ali je zato sve manje pravih proizvođača. Naša zemlja ima viškove hrane samo treba da se malo bolje organizujemo", kaže prof.dr Vitomir Vidović sa Akademija inženjerskih nauka Srbije.

foto: Profimedia

Iznosi prasetine variraju od pijace do pijace, pa se tako razlikuje cena u Vojvodini od one u južnoj ili zapadnoj Srbiji. Nije isto ni da li kupujete u istom gradu, a takođe zavisi i od ponude tokom godine.

Bonus video:

(Espreso / Kurir / J.R)