Irak, Foto: EPA/JAWAD JALALI

Ispaljene dve rakete

Najmanje pet američkih vojnika povređeno u napadu na bazu u Iraku

Pentagon je saopštio da će rasporediti dodatne borbene avione i pomorske ratne brodove na Bliskom istoku dok Vašington nastoji da ojača odbranu nakon pretnji Irana

Objavljeno: 06.08.2024. 07:40h

Najmanje petero pripadnika američkog osoblja povređeno je u napadu na vojnu bazu u Iraku u ponedjeljak, rekla su tri američka zvaničnika za Rojtersrs, dok zabrinutost u regionu raste nakon prošlonedeljnog ubistva visokorangiranih članova militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

Zvaničnici, koji žele da ostanu anonimni, rekli su da se navodni raketni napad dogodio na vazdušnu bazu Al Asad u Iraku. Pozvali su se na prve informacije za koje su rekli da bi mogle da se promene.

„Osoblje baze vrši procenu štete nakon napada, dodao je jedan od zvaničnika.

Dve rakete tipa „kačuša“ ispaljene su u ponedeljak na bazu u zapadnom Iraku, rekli su bezbednosni izvori. Jedan bezbednosni izvor je rekao da su rakete pale na bazu.

Rat u Izraelufoto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Prošle nedelje, SAD su pokrenule udar u Iraku ciljajući na pojedince za koje su američki zvaničnici rekli da su militanti koji se spremaju da lansiraju dronove i predstavljaju pretnju američkim i koalicionim snagama.

SAD se spremaju da uzvrate Iranu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu. Nije jasno da li je napad povezan sa pretnjama Irana da će uzvratiti za ubistva, prenosi Jutarnji list.

Američke trupe, koje su bile prisutne u Iraku više od 20 godina nakon invazije, bile su meta sličnih napada naoružanih grupa povezanih sa Iranom od prošlog oktobra. Američka vojska u Siriji više puta je bila meta sličnih napada.

Pentagon je saopštio da će rasporediti dodatne borbene avione i pomorske ratne brodove na Bliskom istoku dok Vašington nastoji da ojača odbranu nakon pretnji Irana i njegovih saveznika Hamasa i Hezbolaha.

Bonus video:

(Espreso/ Jutarnji list/ Prenela M.L.)