Karlos Alkaraz, Foto: Printscreen/Instagram/underarmserve

šok

Kakva bratina! Nećete verovati šta Karlos Alkaraz jede posle meča, skrivena kamera ga uhvatila u ŠOK izdanju VIDEO

Deluje da je mladi teniser bio izuzetno gladan, pa je častio sebe tradicionalnim španskim jelom, paeljom.

Objavljeno: 06.08.2024. 07:35h > 07:39h

Društvenim mrežama kruži snimak Alkaraza, koji je nastao nakon polufinalnog meča. Deluje da je mladi teniser bio izuzetno gladan, pa je častio sebe tradicionalnim španskim jelom, paeljom.

Usledili su i komentari.

"Brat je izbugio brdo kalorija, i treba da jede."

"Ko kaže da je paelja nezdrava."

"Trebaju mu svi ti proteini i ugljeni hidrati da nadoknadi izgubljeno."

"Baš sam ga gotivila, a nakon ovoga sam se u njega zaljubila. Deluje kao baš normalan, skroman momak, jede sam i uživa!"

Paelja ili paeja (špa. paella) tradicionalno je jelo iz Španije.

Reč paelja opisuje tiganj sa dve drške sa strane u kom se jelo kuva, na otvorenoj vatri. Originalna paelja uključuje pirinač, morske plodove, piletinu, govedinu, zečetinu, svinjetinu, jagnjetinu i kobasice.

Neizostavna je i pršuta, paradajz, pasulj, maslinovo ulje, paprika i šafran, koji joj daje karakterističnu svetlo-narandžastu boju.

Iako se čini da ova kombinacija nikako ne ide zajedno, svi sastojci dolaze do izražaja i savršeno se uklapaju stvarajući jedinstveni ukus.

Pirinač se kuva u vodi u kojoj su prethodno kuvani plodovi mora ili piletina i mora da apsorbuje svu paru, ali da ne bude ni previše lepljiv, ni previše suv. Po tradiciji, paelja se jede drvenim kašikama direktno iz tiganja u kome je spremana.

pileće meso - 2 komada, pileće grudi bez kostiju i kože

škampi - 500 g, sirovi

maslinovo ulje - 3 supene kašike

luk - 1 glavica srednje veličine

beli luk - 2 čenna

paprike - 1 srednje veličine, crvena i 1 zelena

paradajz - 2 komada, veliki

grašak - 150 g, zamrznut

pirinač - 500 g, za paelju

bujon - 1 l, pileći

šafran - 1 kašičica

so

biber

Priprema:

foto: Youtube Printscreen Eksplozija Ukusa

Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa. Ugrejte malo maslinovog ulja u širokom tiganju i pržite iseckan luk i beli luk, dok ne omekšaju.

Nakon toga dodajte pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još 5 minuta.

U međuvremenu ugrejte pileći bujon, da bude vreo i da se ne prekida kulinarski proces. Dodajte isečen paradajz i kuvajte još 5 minuta. Sipajte pirinač i dospite 500 ml vrele vode.

Nakon 5 minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.

Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Natavite da kuvate još 10-15 minuta, dok se tečnost ne apsorbira.

Skinite sa vatre i pokrijte posudu sa paeljom velikim poklopcem i listom aliminijumske folije, da se potpari 5-10 minuta pre serviranja.

Servirajte originalnu špansku paelju sa malo iseckanog peršuna i malo sveže isceđenog soka od limuna.

U ovako pripremljenu paelju se mogu dodati i školjke sa oklopom.

(Espreso/Srbija danas/prenela P.V)