Američka zastava, Foto: Profimedia

RECESIJA?

Šta se ovo dešava? Američka ekonomija doživela katastrofalan udar, jedan detalj dodatno zabrinjava!

Stručnjaci kažu da je glavni razlog za ovaj strah to što su podaci o radnim mestima u SAD za jul, objavljeni u petak, bili mnogo gori od očekivanog

Objavljeno: 05.08.2024. 19:39h

Tokom proteklih dana svetske berze beleže veliki pad. Trgovinski ekrani širom SAD, Azije i, u izvesnoj meri, Evrope preplavljeni su trepćućim crvenim brojevima koji idu na dole. Iznenadni preokret dolazi dok istovremeno rastu strahovi da američka ekonomija - najveća svetska - usporava.

Stručnjaci kažu da je glavni razlog za ovaj strah to što su podaci o radnim mestima u SAD za jul, objavljeni u petak, bili mnogo gori od očekivanog. Međutim, za neke je priča o usporavanju privrede - ili čak o recesiji - malo preuranjena. Dakle, šta su nam pokazale zvanične brojke? Kao i uvek u ekonomiji, postoje dobre i loše vesti, javlja BBC.

Prvo loše vesti. Američki poslodavci otvorili su 114.000 radnih mesta u julu, što je bilo daleko ispod očekivanja od 175.000 novih. Stopa nezaposlenosti je takođe porasla na 4,3%, što je skoro trogodišnji maksimum, što je pokrenulo nešto poznato kao "Sahmovo pravilo".

Nazvano po američkom ekonomisti Klaudiji Sahm, pravilo kaže da ako je prosečna stopa nezaposlenosti tokom tri meseca za pola procentnog poena viša od najnižeg nivoa u poslednjih 12 meseci, onda je zemlja na početku recesije. U ovom slučaju, stopa nezaposlenosti u SAD je porasla u julu, pa je tromesečni prosek iznosio 4,1%. To je u poređenju sa najnižim nivoom u prošloj godini koji je iznosio 3,5%.

Dodatak ovoj zabrinutosti je činjenica da su američke Federalne rezerve prošle nedelje glasale da ne smanjuju kamatne stope. Druge centralne banke u razvijenim ekonomijama, uključujući Banku Engleske i Evropsku centralnu banku, nedavno su smanjile kamatne stope.

Fed je držao troškove pozajmljivanja, međutim, to je dovelo do spekulacija da je Fed predugo čekao da reaguje. Smanjenje kamatnih stopa znači da je jeftinije pozajmljivati novac što bi, u teoriji, trebalo da deluje kao podsticaj za privredu. Ako podaci o radnim mestima sugerišu da se privreda već okreće nadole, onda postoji strah da je Fed prekasno reagovao.

Prošle nedelje, gigant za proizvodnju čipova Intel objavio je da otpušta 15.000 radnika. U isto vreme, glasine na tržištu sugerišu da će rival Nvidia možda morati da odloži izdavanje svog novog AI čipa.

Sada dobre vesti.

"Mi sada nismo u recesiji“, kaže ekonomista Sahm, pronalazač pravila. "Recesija nije neizbežna i postoji značajan prostor za smanjenje kamatnih stopa. Iako je izveštaj bio loš, nije bio tako loš“.

Za Sajmona Frenča, glavnog ekonomistu i šefa istraživanja u Panmure Liberum-u, vreme je da se pozabavimo radnim mestima u SAD.

"Da se ​​vratimo, da li smo odjednom ponovo potcenili zdravlje najveće svetske ekonomije? Ne i ne bi trebalo, ali ima mnogo stvari o kojima morate da brinete."

Bonus video:

(Espreso/ Mondo/ Prenela: T.M.)