Noa Lajls, Foto: Richard Callis/SPP / imago sportfotodienst / Profimedia

da li ste znali?

Ko je Noa Lajls koga mrzi pola Amerike? Najbržeg čoveka na svetu posebno ne mogu da smisle NBA igrači

Ko je Noa Lajls, najbrži čovek na svetu koga ne vole ni njegovi Amerikanci? I njega briga za to...

Objavljeno: 05.08.2024. 14:44h > 15:27h

Američki sprinter Noa Lajls osvojio je zlatnu medalju na 100m na Olimpijskim igrama u Parizu, opravdavši tako ulogu favoritu koja mu je pripala pred dolazak na takmičenje. Sve do samog finala, kada je Lajls trčao lični rekord 9.79, postojala je doza zebnje kod njegovih navijača pošto se nije "pretrgao" u kvalifikacijama i polufinalu, međutim kada je bilo najvažnije Amerikanac je bio najbolji i postao je besmrtan kao olimpijski šampion.

Loše je počeo trku, posle prvih 50 metara bio je na poslednjem mestu, međutim "dodao je gas" i uspeo da nadmaši rivala sa Jamajke Kišejna Tompsona za samo pet hiljaditih delova sekunde. Iako je zapravo Tompsonova noga prva prošla kroz cilj, najvažnije su ipak grudi, gde je Lajls bio u prednosti u foto-finišu.

Burno je proslavio na stazi u Parizu, skakao je od sreće kako to i inače čini pošto je vrlo ekspresivan i ekstrovertan, međutim i dalje njegovo zlato nije dočekano toliko blagonaklono u Sjedinjenim Američkim Državama. Za razliku od nekih drugih američkih sportista, poput Simon Bajls, najbrži čovek na planeti nije još uspeo da kupi sve svoje sunarodnike i postane globalna zvezda jer neke stvari ne mogu da mu oproste.

foto: BEAUTIFUL SPORTS/Axel Kohring / imago sportfotodienst / Profimedia

O čemu se radi? Iako je Lajls prvi koji je Americi doneo zlato posle 20 godina i Olimpijskih igara u Atini kada je Džastin Getlin (kasnije u toku karijere osuđivan zbog dopinga) istrčao najbolje vreme, neke od njegovih izjava iz prošlosti skupo su ga "koštale" kada je imidž u pitanju. Posebno kada se radi o kolegama sportistima iz SAD.

Noa Lajls je posle osvajanja tri zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u atletici u Budimpešti prošle godine odlučio da održi govor svima onima koji potcenjuju ostatak planete. To se posebno odnosi na NBA košarkaše koji su "šampioni" u tome.

"Svetski šampion čega!? Ujedinjenih Država? Znate šta me najviše boli? Kada gledam finale NBA lige iznad njihovih glava visi natpis 'svetski šampioni'. Svetski šampioni čega? Nemojte pogrešno da me razumete. Ja stvarno volim moju državu SAD. I to ponekad… Ali to nije svet, to nije svet, mi smo svet. Mi ovde imamo svaku državu koja se bori, sportisti nose svoju zastavu da pokažu koga predstavljaju. Nema nikakvih zastava u NBA ligi", govorio je raspoloženi Noa Lajls na konferenciji za medije i nije dugo trebalo da snimak postane viralan širom sveta, pa ni da stigne do NBA košarkaša.

foto: Marc Aspland / News Licensing / Profimedia

Ko je Noa Lajls?

Noa Lajls ima 27 godina i rođen je u Gejsvilu na Floridi. Njegovi roditelji su se takođe bavili atletikom, daleko manje uspešno od njega, dok ima dva brata. Kao dete bavio se gimnastikom, a onda se prebacio na atletiku zbog Bolta. Njegova najbolja disciplina je 200 metara, a već iz Tokija ima bronzu. Sada će u Parizu napasti drugo zlato.

Tako je Kevin Durent, dvostruki NBA šampion sa Golden Stejtom, prvi burno reagovao na poruku Lajlsa: "Neka neko pomogne ovom bratu". Takav stav podržao je i njegov saigrač iz Finiksa Devin Buker, dok je saigrač Nikole Jokića Aron Gordon, odmah poručio da bi "lagano pretrčao Lajlsa na 200 metara". U sve su se uključili Damijen Lilard, Huan-Toskano Anderson, kao i Tajler Hirou.

Bonus video:

(Espreso / Mondo, I.L. / J.R)