Riba, Foto: Printscreen/Youtube/ivanalalicki

pažnja

Nećete verovati šta kuvari koriste za pohovanje ribe umesto brašna: Menja joj boju uklanja masnoću i čini zdravijom

Gustin omogućava zlatno-smeđu boju i smanjuje apsorpciju ulja, čineći jelo zdravijim i manje masnim.

Objavljeno: 05.08.2024. 13:56h

Kuvari sve više koriste gustin umesto brašna za paniranje jer gustin stvara tanji i hrskaviji sloj koji bolje zadržava vlagu ribe i sprečava je da upije previše ulja.

Gustin omogućava zlatno-smeđu boju i smanjuje apsorpciju ulja, čineći jelo zdravijim i manje masnim.

Takođe, gustin je bez glutena, što ga čini izvrsnim izborom za osobe s intolerancijom na gluten ili one koji preferiraju lakša jela.

Korišćenjem gustina, kuvari stvaraju inovativna jela koja su privlačna gurmanima i onima koji traže zdravije opcije.

foto: Profimedia

Sastojci:

– 1 kg ribe po izboru

– 200 g gustina

– 3 kašičice soli

– 1 kašičice papra

– 1 kašičice belog luka u prahu

– drugi začini po izboru

– ulje za prženje

Priprema:

Ribu isecite na komade, posolite i ostavite u frižideru. Ovo je najbolje uraditi dan ranije, ali može i nekoliko sati pre prženja.

Gustin stavite u zdelu, dodajte jednu kašičicu soli, biber, beli luk i ostale začine po izboru. Sve dobro izjednačite. Ulje ulijte u dublju posudu, dovoljno da riba može da “pliva” u njoj, i dobro zagrejte.

Izvadite ribu iz frižidera, svaki deo dobro uvaljajte u smeesu od gustina, a zatim spuštajte u vruće ulje.

Ako je potrebno, okrenite ribu nekoliko puta da se ravnomerno prži sa svih strana.

Prženu ribu poslužite uz krompir ili neku drugu salatu koja se slaže s ovim specijalitetom, prenosi net.hr.

(Espreso/N1/Net.hr/Prenela P.V)