Nemiri u Velikoj Britaniji, Foto: X/Printscreen/@EuropeInvasionn

NEMIRI U BRITANIJI

Žestoki nemiri u Velikoj Britaniji: Bukti ulični rat, policija izvela konjicu (VIDEO)

U nedelju je razjarena rulja napala dva hotela u kojima su smešteni migranti, lomeći prozore i izazvajući požar

Objavljeno: 05.08.2024. 13:10h

Antimigracioni protesti u Velikoj Britaniji zbog ubistva tri devojčice u Sautportu počeli su prošle nedelje a tokom vikenda su se razbuktli širom zemlje.

Učesnici nemira juče su zapalili dva hotela koja se koriste za smeštaj tražilaca azila

Demonstranti su demolirali hotele u Tamvortu i Roteramu. Policija se žestoko borila u drugim gradovima da spreči sukobe desničara sa jedne i migranata i grupa koje ih podržavaju sa druge strane.

Neredi su zabeleženi i u Midlsbrou i Boltonu.

Deo učesnika protesta zaustavljao je automobile nasred ulice tražeći strance među vozačima.

- Jesi li Englez? Jesi li belac - čuje se na jednom snimku.

S druge strane, na pojedinim snimcima iz Midlsbroa koji kruže društvenim mrežama, koje vodeći britanski mediji ne objavljuju, vidi se kako organizovane grupe migranata besomučno prebijaju učesnike protesta.

Neredi su zabeleženi i u Boltonu, a na snimcima se vidi kako konjica pokušava da spreči sukobe desničara i organizovanih grupa migranata iz Azije.

Više od 300 ljudi je uz povike "Alahu Akbar" krenulo ka gradskoj kući gde se prethodno okupila grupa desničara koja je mahala zastavama Engleske.

Podsetimo, britanski premijer Kir Starmer održaće hitan sastanak sa svojim kabinetom i sa šefovima policije kako bi pronašao rešenje za zaustavljanje uličnih nereda i napada na hotele u kojima su smešteni tražioci azila.

Starmer je te nerede ranije nazvao vandalizmom.

Kir Starmerfoto: EPA/NEIL HALL

U nedelju je razjarena rulja napala dva hotela u kojima su smešteni migranti, lomeći prozore i izazvajući požar, pre nego što ih je policija naterala da se povuku i nakon čega su migranti evakuisani iz zgrade, piše Beta.

Tokom današnjeg sastanka Vladinog komiteta za hitne slučajeve, nazvanog Kobra, očekuje se da se šefovi policije i ministri dogovore kako da se to nasilje ne ponovi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ponudilo je džamijama veću zaštitu u okviru novog "procesa brzog reagovanja" osmišljenog da se brzo uhvati u koštac sa pretnjom daljih napada na bogomolje.

Bonus video:

(Espreso/ Pripremila M.L.)