Izrael i Iran, ilustracija, Foto: AP Photo Abed Khaled

kuva se

Zahuktava se, oglasio se zvanični Teheran: Miriše na haos!

Kako stvari stoje, ostaje da se vidi samo u kom će stepenu Iranci sprovesti odmazdu

Objavljeno: 05.08.2024. 12:54h

Ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu je saopštilo da Iran ima "legalno pravo" da kazni svog neprijatelja Izrael zbog ubistva vođe palestinskog Hamasa Ismaila Hanijea prošle nedelje u Teheranu koje pripisuje Izraelu.

"Smatramo da je nesporno naše pravo da branimo svoju nacionalnu bezbednost, suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je novinarima portparol Ministarstva Naser Kanani.

On je naglasio da "Iran ima legalno pravo da kazni" Izrael.

Iran, palestinski islamistički Hamas i njegov libanski saveznik Hezbolah optužili su Izrael da je u sredu u Teheranu ubio vođu Hamasa Ismaila Hanijea. Izrael to nije komnetarisao.

Iran, ilustracijafoto: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

On je ubijen nekoliko sati posle udara napada za koji Izrael jeste preuzeo odgovornost, u kome je kod Bejruta ubijen vojni vođa libanskog Hezbolaha Fuad Šokr. Strahovanja od mogućeg opšteg rata na Bliskom istoku rastu posle sve više pretnji Irana i njegovih saveznika Izraelu.

"Da su strane vlade u regionu i međunarodna zajednica ispunili svoj pravni zadatak vršeći pritisak na cionistički režim (Izrael) ne bibilo toliko visokog nivo nereda i eskalacije, i rizika od sukoba ;regionu", dodao je portparol. ; Izraelska vlada je saopštila da je Izrael na vrlo visokom nivou pripravnosti za bilo koji scenario "kako defanzivan, tako i ofanzivan".

Glavni saveznik Izraela SAD najavile su jačanje svojih vojnih sredstava na Bliskom istoku između ostalog da pojačaju podršku Izraelu za odbranu.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)