pažnja
Ovako najiskusniji Mađari prave ukiseljene paprike: Srbi će izneverovati kada vide, zimnica bez njih je čista nula
Mogu se jesti u roku od 2-3 dana.
. Ako želite pravi mađarski štih, ove kisele paprike će vam to i dati.
Još ako dodate i parče ljute paprike ili malo sušenog čilija, dobićete fantaziju.
Sastojci koji su vam potrebni:
3 kg paprike 100 g soli 50 g šećera 2 litra vode 1 l belog sirćeta 1 kašika šećera 1 glavica belog luka 1/2 veze peršuna malo ljute paprike malo ulja
Priprema:
Paprike operite, svaku prepolovite, uklonite semenke i peteljke, pa ih propržite na zagrejanom ulju, radeći u serijama.
Paprike poređajte u tegle, naizmenično sa krupno seckanim belim lukom i peršunom. Po želji dodajte ljutu papriku ili ljuspice čilija. Na kraju sipajte ulje u kome su se pržile. Ostavite ih da odstoje nekoliko sati, možda i preko noći, kako bi bolje upile ukuse začina, piše Slobodna Dalmacija.
Kada budete spremni da nastavite, prokuhajte vodu, sirće, šećer i so. Smanjite vatru i ostavite da lagano kuva oko 5-6 minuta. Skloniti sa ringle, malo ohladiti i preliti preko paprika. Pokrijte, okrenite naopačke, a kada se ohlade, čuvajte ih u standardnom položaju na hladnom i tamnom mestu.
Mogu se jesti u roku od 2-3 dana.
(Espreso/novi.ba/prenela P.V)