Slatko od smokava, Foto: Printscreen/Youtube/ Cecine Cake

OBOŽAVAĆETE GA

Najbolji recept za starinsko slatko od smokava: Naše bake su ga pravile baš ovako - da se kusa svaki dan uz kafu

Slatko od smokava se lako pravi, a u njemu se uživa tokom cele godine

Objavljeno: 04.08.2024. 17:29h

Slatko je tradicionalna poslastica koja se služi uz vodu i u mnogim domaćinskim kućama je prvo posluženje. Nakon slatka služi se kafa.

Slatko se pravi od različitog voća, a ono od celih smokava je posebno na ceni. Pravo je vreme da pripremite tegle i napravite slatko od smokava koje će sve oduševiti.

Sastojci:

1 kg smokava 700 g šećera

1 limun 1 kašičica vanilin šećera 1 dcl vode

foto: Profimedia

Priprema:

Operite smokve, uklonite peteljke i isecite ih na četvrtine.

U veliki lonac stavite smokve, šećer, vodu i vanilin šećer.

Dodajte i sok i narendanu koru limuna.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi.

Smanjite vatru i kuvajte smesu 45 minuta do sat vremena, povremeno mešajući.

Smesa je gotova kada postane gusta i sirupasta.

Da proverite gustinu, stavite malo smese na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se lako odvaja od tanjira, slatko je spremno.

Bonus video:

(Espreso/informer/T.M.)