Lenja pita koja izuva, Foto: Printscreen/Youtube/The Best Recipes Narkonia

RECEPT

Najstariji recept za lenju pitu sa jabukama i cimetom: Ovako su je spremale naše bake, ne treba ništa menjati

Lenja pita je zaista kolač se pravi očas posla, kada nemate vremena ili ste u žurbi, a želite desert koji se topi u ustima

Objavljeno: 05.08.2024. 06:10h

Lenja pita po najstarijem receptu, zalogaj koji osvaja na prvi ukus, svideće vam se.

Sastojci:

Za testo:

  • 4 jajeta
  • 200 ml ulja
  • 250 ml jogurta
  • 200 g šećera
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
Lenja pita po najstarijem receptu, zalogaj koji osvaja na prvi ukus, svideće vam sefoto: Printscreen Youtube Ricette Fatte In Casa

Za fil:

  • 1,5 kg jabuka, rendanih
  • 2,5 kašike ulja
  • 1 vanilin šećere
  • 1 kesica cimeta
  • šećer u prahu

Recept za lenju pitu sa jabukama:

Kako biste napravili kolač lenju pitu, umutite jaja i šećer, dok ne dobijete penastu masu. Sipajte ulje i jogurt, pa nastavite da mutite kako bi se sve dobro sjedinilo. Nakon toga ubacite brašno i prašak za pecivo pa izmešajte dobro dok ne dobijete testo. Jabuke narendajte pa ih izdinstajte na ulju, dodajući šećer, vanilin šećer i cimet.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh za pečenje i pospite ga brašnom pa lepo rasporedite polovinu pripremljenog testa i pecite ga 10 minuta. Izvadite pleh i rasporedite fil, pa odozgo drugu polovinu testa. Nastavite da pečete kolač 40 minuta. Ukrasite šećerom u prahu i uživajte.

Bonus video:

(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)