Liban, Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE!

BEŽITE! Srbima stiglo hitno upozorenje, ovu zemlju momentalno napustite - ovo je prvo što morate da uradite!

Naši građani koji su se zatekli tamo bi trebalo da odmah napuste zemlju

Objavljeno: 02.08.2024. 11:40h

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je apel građanima da izbegavaju putovanja u Liban zbog pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji. Oni koji se već nalaze tamo, savetuju se da napuste zemlju ukoliko su u mogućnosti.

Gost emisije jutarnji program,Milan Vukosavljević, ministar savetnik i koordinator Sektora za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova, dao je detaljna uputstva i savete kako postupati u ovakvim situacijama.

Na pitanje kako građani Srbije treba da se ponašaju ukoliko se zateknu u Libanu, Vukosavljević je naglasio važnost javljanja ambasadi.

"Naši građani treba da se jave ambasadi, gde će dobiti savete kako da napuste zemlju. Ako nemamo ambasadu, imamo počasnog konzula koji može pružiti pomoć", izjavio je Vukosavljević. Posebno je istakao da građani treba da izbegavaju skupove i prate uputstva nadležnih lokalnih organa.

Kada su u pitanju evakuacije, Vukosavljević je objasnio da se one organizuju na osnovu trenutne situacije.

"Ako postoje redovni letovi, pomažemo građanima da se smeste na te letove. U slučaju obustave letova, tražimo alternativne rute preko susednih zemalja", rekao je on. Takođe, napomenuo je da građani treba da prate instrukcije ambasade i lokalnih vlasti.

U kontekstu nedavnih slučajeva nestanka ljudi u inostranstvu, Vukosavljević je istakao da se u takvim situacijama članovi porodice prvo obraćaju Ministarstvu spoljnih poslova.

"Pokrećemo potragu u zemlji gde se incident desio preko naše ambasade ili konzulata. Uvek se trudimo da pružimo maksimalnu podršku i pomoć", rekao je on.

Milan Vukosavljevićfoto: Printscreen/Jutjub/Televizija srpske dijaspore

Govoreći o problemima sa gubitkom ili krađom dokumenata, Vukosavljević je naglasio važnost pravilnog rukovanja pasošem.

"Apelujemo da se pasoš ne nosi sa sobom na plažu ili u noćne izlaske. U slučaju gubitka, prvo se treba obratiti lokalnoj policiji kako bi se dobio zapisnik o izgubljenom dokumentu", objasnio je. Nakon toga, građani se javljaju najbližem diplomatskom konzularnom predstavništvu kako bi dobili putni list i vratili se u Srbiju.

Bonus video:

(Espreso/ Kurir/ Prenela: T.M.)