Gašenje požara, Foto: EPA/GIOTA LOTSARI

region u plamenu

Vatrena stihija guta region! Požari bukte u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji: Jedna osoba je stradala!

U Parku prirode Biokovo gori najlepši deo, autohtona šuma dalmatinskog crnog bora, stara stotinu godina

Objavljeno: 02.08.2024. 09:39h

Vatrogasci u regionu bore se sa vatrenim stihijama. U Hrvatskoj gori park prirode Biokovo već nekoliko dana, a požar je navodno izazvao nemarni pčelar. Istovremeno, Crna Gora se bori sa požarima u Nikšiću, Podgorici i na Cetinju, gde vatrogasci provode neprospavane noći u odbrani domova od vatrene opasnosti.

Gori autohtona šuma crnog dalmatinskog bora

U hrvatskom Parku prirode Biokovo već nekoliko dana gori autohtona šuma, a požar na području Tučepa još uvek je aktivan, prenose danas hrvatski mediji. Na terenu su vatrogasci iz čitave županije, prenosi zagrebački Index.

Taj požar je nemarom izazvao lokalni pčelar protiv kojeg je zbog toga podneta krivična prijava.

Vatrogasci su dežurali čitavu noć u Tučepima, strahujući da bi jugo mogao da stvori nove probleme.

U Parku prirode Biokovo gori najlepši deo, autohtona šuma dalmatinskog crnog bora, stara stotinu godina.

U Vrsinama kod Trogira požar je aktivan od utorka popodne, a otvoren i nepristupačan teren vatrogascima otežava gašenje.

Požar na području Skradin - Ićevo takođe je i dalje aktivan, a gore makija, nisko rastinje i borova šuma na površini većoj od 1.000 hektara.

Požari i u Crnoj Gori

Crnogorski vatrogasci proveli su noć gaseći požare u Nikšiću, Podgorici i na Cetinju, pišu podgoričke Vijesti. Od 14 sati juče gori u Drenoštici kod Nikšića, koji ugrožava kuće, a domaćinstva su ugrožena i u Milojevićima, gde se požar proširio.

- Sve ekipe nikšićke Službe zaštite i spašavanja su na terenu, gde su proveli noć u borbi sa vatrenom stihijom - kazao je komandir Slavko Tadić.

Ni u cetinjskoj Markovini vatrena stihija nije još obuzdana, rekao je komandir Miloš Ćećanović, a tamo je 10 vatrogasaca sa tri vozila provelo noć braneći kuće, a iz Službe pozivaju građane da ih kontaktiraju kako bi pomogli u gašenju požara.

Sa vatrom se još u potpunosti nisu izborili ni podgorički vatrogasci, a požara je bilo neposredno iza park šume Tološi i na livadi Sadine.

Vršilac dužnosti komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravko Blečić kazao je da su požari na Radovču, Fundini, u Tuzima i Vukovcima u Zeti i dalje aktivni, ali da je situacija pod kontrolom.

U Severnoj Makedoniji jedna osoba nastradala

U okolini Kumanova, u Severnoj Makedoniji, jedna starija osoba je nastradala u požaru, najverovatnije zbog gušenja dimom, izjavio je direktor Centra za upravljanje kriznim situacijama Stojanče Angelov.

Prema njegovim rečima, požar koji je izbio u ponedeljak u selu Kokošinje brzo se proširio i zahvatio kuću u kojoj je čovek živeo sa suprugom, koja je uspešno evakuisana, prenosi Telma.

On je naveo da su u gašenju požara učestvovali i policijski i vojni helikopter, kao i tri aviona tipa "er traktor“.

Podsetimo, u Severnoj Makedoniji požari su bili aktivni u 12 sela u opštinama Kumanovo, Staro Nagoričane, Sveti Nikola, Štip i Probištip, a njihovo gašenje otežava vetar, navodi Telma.

Bonus video:

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)