Slavski kolač, Foto: RINA

ovo morate znati

Sveštenik otkrio kako se pravilno lomi kolač za Svetog Iliju: Mnogi vernici uporno prave istu grešku za krsnu slavu

Sutra je Sveti Ilija i krsna slava koju slavi većina Srbija

Objavljeno: 01.08.2024. 20:00h

Običaji koje prate ovaj najvažniji dan za svaku porodicu menjali su se vekovima, a suština same slave, da se porodica okupi oko slavskog kolača, uz žito i vino ostala je do danas ista.

Krsna slava je obeležavanje dana svetitelja i zaštitnika jedne porodice. To povezuje crkvu i dom. Onda goste pozivamo kući. Molimo se za pretke i čuvamo bliznje. To liči na liturgijsko okupljanje – rekao je sveštenik Vuk Jovanović za Kurir televiziju.

Pravilno lomljenje slavskog kolačafoto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

On je ukazao i na poseban značaj sečenja slavskog kolača.

– Hleb, slavski kolač se iseče krstoobrazno. Poljubimo i kažemo “Hristos je među nama” i “Jeste i biće”. A tu svi grešimo ili zaboravimo to da kažemo. Hristos je ono što nas ujedinjuje i njegova ljubav prema čovečanstvu. I najvažnije je da nam život bude, ne samo promenjen, nego i oplemenjen – kaže Jovanović.

A evo kako možete napraviti najprostiji slavski kolač:

Potrebno je:

  • 20 grama kvasca
  • 2 kašike vode
  • 500 grama belog brašna tip 500
  • 2 kašičice soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml vode

Priprema:

  • U posebnu činijicu razmutite 2 kašike vode i kvasac. Ostavite to sa strane. U veliku vanglu prosejte 500 grama brašna. 4 kašike brašna odvojite sa strane. U brašno dodajte 2 kašičice soli, 1 supenu kašiku šećera, 2 kašike ulja, rastopljen kvasac, oko 250 ml vode pa testo umesite glatko. Dodajte jednu po jednu od onih četiri kašika brašna, pa premesite testo. Ostavite ga da naraste oko 45 minuta.
  • Testo potom premesite, pa podelite na 3 dela: jedan od 100 grama, jedan od 210 grama i treći od 530 grama.
  • Testo premesiti u loptice. Onaj deo od 210 grama, podeliti na 3 dela. Svaki deo premesiti u loptice. Deo od 530 grama isto premesiti i formirati loptu. Ostaviti sve loptice da se odmore oko 10 minuta.
  • Kalup za pečenje podmažite, pa u njega stavite onu "lopticu" testa od 530 grama. Prekrijte folijom i ostavite da naraste.
  • Od ostalih loptica pravite pletenice kojima ćete ukrasiti slavski kolač. Kad pletenicama ukrasite slavski kolač, ostavite ga poklopljenog da naraste još malo, premažite ga uljem pa ga onda pecite 20 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Bonus video:

(Espreso/najzena/T.M.)