Evan Gerškovič, Foto: EPA-EFE/STRINGER

GORUĆA TEMA

U toku je najveća razmena zatvorenika između Amerike i Rusije od Hladnog rata!

Tri američka državljana zatvorena u Rusiji, uključujući novinara "Wall Street Journala" Evana Gerškoviča, trebala bi biti puštena danas u sklopu dogovora o razmeni zatvorenika

Objavljeno: 01.08.2024. 16:41h > 16:43h

U toku je najveća razmena zatvorenika između SAD-a i Rusije od Hladnog rata.

Tri američka državljana zatvorena u Rusiji, uključujući novinara "Wall Street Journala" Evana Gerškoviča, trebala bi biti puštena danas u sklopu dogovora o razmeni zatvorenika.

Evan Gerškovič, američki marinac, veteran Pol Vilan i rusko-američka radijska novinarka Alsu Kurmaševa biće pušteni prema dogovoru koji je postigla Bajdenova administracija, potvrdio je visoki američki dužnosnik.

Ukupno će razmena, koja se počela sprovoditi i trebala bi biti završena danas, uključivati 24 zatvorenika koja su trenutno u Rusiji, SAD-u, Nemačkoj i još tri zapadne zemlje.

Evan Gerškovičfoto: EPA-EFE/STRINGER

Ko bi sve još mogao biti oslobođen?

Očekuje se da će osam ruskih državljana biti vraćeno u Rusiju, uključujući nekoliko sa sumnjivim vezama s ruskom obaveštajnom službom.

Kako piše BBC, jedan od zatvorenika u razmeni je Vadim Krasikov, kojeg su nemački zvaničnici identifikovali kao pukovnika ruske obaveštajne službe FSB. Krasikov služi doživotnu kaznu za ubistvo protivnika Kremlja u berlinskom parku 2019. godine. Nemački mediji izvestili su da se on nalazi u avionu prema turskoj prestonici Ankari.

Razmena dolazi nakon nekoliko dana spekulacija o velikoj razmeni između raznih zemalja, koje su se pojačale nakon što je nekoliko disidenata i novinara zatvorenih u Rusiji premešteno iz svojih zatvorskih ćelija na nepoznate lokacije.

Vladimir Kara-Murza, protivnik Kremlja sa dvojnim, rusko-britanskim državljanstvom, jedan je od pritvorenika čije je boravište nepoznato, što je podstaklo očekivanja da bi i on mogao biti oslobođen. Drugi koji bi mogli biti na sposku su ruski opozicioni političar Ilja Jašin i veteran, borac za ljudska prava Oleg Orlov.

Iako su tajni transferi zatvorenika uobičajeni u Rusiji, višestruki nestanci poznatih zatvorenika su neuobičajeni.

Ranije ove sedmice beloruski vođa Aleksandar Lukašenko pomilovao je nemačkog državljanina Rica Kriegera, koji je bio osuđen na smrt zbog terorizma i drugih optužbi.

Bonus video:

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)