Film Vidimo se u čitulji, Foto: printskrin/youtube/Kocayine

obratite pažnju

Posle 30 godina otkriveno kako je nastalo ime filma Vidimo se u čitulji: Ovaj čovek ne želi da ćuti, istina je ovo

Godinama se nije znalo kako je nastao sam projekat ali i ime o čemu je Knežević nedavno govorio u jednom intervjuu.

Objavljeno: 01.08.2024. 10:08h > 10:15h

Čuveni dokumentarni film “Vidimo se u čitulji” generacijama kasnije se gleda, iako ga mnogi nisu razumeli ni pre 30 godina, a ni danas.

Aleksandar Knežević je, zajedno sa kolegom Vojislavom Tufegdžićem autor knjige i filma koji je od običnog dokumentarnog filma postao gledani blokbaster.

Godinama se nije znalo kako je nastao sam projekat ali i ime o čemu je Knežević nedavno govorio u jednom intervjuu.

Vidimo se u čitulji:

foto: Youtube/Vidimo se u čitulji, Printscreen

On je otkrio kako je došlo do naslova – “Vidimo se u čitulji.”

– Za to je “kriv” pripadnik paravojnih formacija ‘Žuti mravi’ koji me je na rastanku pozdravio tom sintagmom.

Knežević je diplomirao Svetsku književnost 1987. u Beogradu, napustio postdiplomske studije i na godinu dana otišao u London gde je radio najteže fizičke poslove u noćnim smenama od dvanaest časova. Potom se vratio u Beograd gde je odlučio da postane novinar.

“Pokušavao sam da nađem posao u Beogradu na nekom od fakulteta ili instituta. Međutim, ispostavilo se da nikome nije potreban naučnik sa doktoratom iz Oksforda. Srećom, ljudi sa Univerziteta u Nišu su imali razumevanja. Sada sam zaposlen kao naučni saradnik u Inovacionom centru Univerziteta u Nišu gde nastavljam istraživanje o pitanju ljudske slobode. Takođe nastavljam da se bavim filmom i književnošću”, rekao je Knežević.

Na pitanje da li se isplatilo pisanje i snimanje filma o turbulentnim devedesetim godinama prošlog veka on kaže:

“Svako istinsko stvaralaštvo nepovratno širi biće stvaraoca i onoga ko sa tim delom dolazi u dodir. U tom pogledu pisanje knjige i pravljenje filma su se svakako ‘isplatili’”.

Film je osvojio mnoge nagrade u zemlji i svetu. Iako je bilo očigledno da film prikazuje situaciju kakva jeste, odnosno naši glavni junaci završe u već pomenutoj čitulji, godinama je film napadan da propagira kriminal.

(Espreso/city magazin/Prenela P.V)