Australijanka, Foto: Printscreen/ TikTok/ inicijativa

OVO BOLI...

Australijanka zaprepašćena u Hrvatskoj, javno priznala da je zgrožena: U njenoj zemlji je ovo duplo jeftinije! (VID

Visoka cena polaganja vozačkog naterala ju je da se javno obrati svima i prizna da je ostala i više nego šokirana kada je shvatila koliko sam proces košta

Objavljeno: 01.08.2024. 09:43h

Polaganje vozačkog ispita razlikuje se između zemalja. Tako se tiktokerka koja je polagala u Australiji iznenadila kada je saznala koliko vozački ispit košta na Balkanu, tačnije u Hrvatskoj.

Visoka cena polaganja vozačkog naterala ju je da se javno obrati svima i prizna da je ostala i više nego šokirana kada je shvatila koliko sam proces košta.

"Zgrozila sam se i šokirala kad sam saznala koliko plaćate vozački ispit u Hrvatskoj. Ja sam svoju vozačku platila oko 150 dolara i, da kucnem u drvo, nisam imala nijednu saobraćajnu nesreću u 20 godina koliko vozim", poručila je.

Mnogi korisnici TikToka su u komentarima istakli svoja iskustva o autoškolama i cenama.

"U Sloveniji je 2-000 evra", "U Srbiji sam platio 1-000 evra", "Ja u BiH oko 600 evra", "Dobro došli u Hrvatsku, super nam je", samo su neki od komentara ispod videa.

Kako do vozačke u Australiji?

U Australiji postupak i cena polaganja vozačkog ispita variraju između država i teritorija, ali osnovni koraci su slični.

Učenici prvo moraju položiti pismeni ispit o saobraćajnim pravilima. Minimalna starost za početak je 16 godina. Nakon polaganja propisa, kandidati voze pod nadzorom iskusnog vozača, koji ne mora biti licencirani instruktor, već bilo koja osoba sa važećom australijskom vozačkom dozvolom. Zanimljivo je i da mogu polagati na automobilima sa automatskim menjačem.

Nakon 100 do 120 sati vožnje i minimalno 12 meseci, kandidati mogu pristupiti ispitu iz vožnje. Nakon polaganja ispita mogu odabrati trajanje vozačke dozvole od jedne do deset godina. U nekim provincijama postoji i privremena dozvola, koja traje do dve godine i jeftinija je, ali nosi ograničenja poput brzine i broja putnika, prenosi "NSW Government."

Cene variraju u zavisnosti od teritorije i autoškole. Pismeni ispit košta 25 do 30 australijskih dolara, ispit iz vožnje oko 70 dolara. Vozačka dozvola na godinu dana košta 40 do 70 dolara, a desetogodišnja oko 400 dolara. Najskuplji troškovi mogu iznositi nešto više od 500 dolara (oko 300 evra).

Polaganje vozačkog ispita foto: Profimedia

Kako do vozačke u Srbiji?

U Srbiji kandidati moraju imati 17 godina za vozačku dozvolu kategorije B. Upis u autoškolu uključuje teorijsku i praktičnu nastavu. Kandidati pohađaju teorijsku nastavu o saobraćajnim pravilima i bezbednosti te nakon završetka polažu teorijski ispit.

Nakon uspešnog polaganja teorijskog ispita, kandidati nastavljaju sa praktičnom nastavom koja uključuje minimalno 40 sati vožnje pod nadzorom instruktora.

Ukupni trošak autoškola varira od 700 do preko 1.000 evra. Dodatno se plaća polaganje teorijskog testa i polaganje praktičnog testa koji uglavnom koštaju malo više od 40 evra.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Index/ Prenela: T.M.)