Marina Maljković i Ivon Andreson, Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

očitala lekciju

Marina Maljković zagrmela: Kakav cilj? Ne može meni niko da da cilj...

Iskrena do koske

Objavljeno: 31.07.2024. 16:09h > 16:12h

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković iznela je utiske nakon ubedljive pobede nad selekcijom Kine 81:59.

Srpkinje su odigrale jednu sjajnu partiju, da li je to bila jedfna od najboljih ove generacije?

- Imali smo dobrih utakmica i na svetskom prvenstvu. Mislim da je i protiv Brazila bila velika. Ko prati žensku košarku, posebno sad sa ovim trendom u Americi, mogao je da vidi kvalitet centara Brazila. Bila je to preteška utakmica sa svim okolnostima tamo. Utakmica pred njihovim navijačima i to je bila velika utakmica, ali ovo je ponajveća, ajde. Bila je ta utakmica u Austrailiji i protiv Brazila, koja bi izdvojila, ali ova takođe - rekla je Marina Maljković.

Naše košarkašice su prokackale 20 poena prednosti protiv Portorika, a potom teškom mukom slavile.

- Definitivno je važno da se izdigneš iz svega što se dešavalo u prvoj utakmici. Posle onoga u prvom poluvremenu što je bilo sasvim korektno, pogotovo kada vidite Portoriko i Španija. Vidite kakav je to kvalitet, 12 najboljih ekipa sveta. Boli što smo u drugom poluvremenu igrali što nema veze sa mozgom. Čestitam svojim igračicama, mnogo je teško dobiti Kinu. Izvanredan tim, sve su u jednoj timu. To je liga koju izuzetno poštujem. Mi smo jedan takav tim pobedili. Ogromno iskustvo u protivničkim igračicama, da li je to WNBA, Evroliga ili Kina. Velika pobeda.

Srbija - Kinafoto: AP Photo/Mark J. Terrill

Ostvaren je plasman u četvrtfinale, ali selektorka kaže da zacrtanog cilja nije bilo, već da se ide korak po korak.

- Nije bilo cilja, sve što je cilj je pogrešno. Preferiram nešto drugo, niti je meni neko dao cilj. Ne može niko da mi da veći cilj nego što ja postavim u glavi. Bitno je da se ne promaši tema. Važno je biti ovde sa njima svaki dan, raditi sa nima. Mnogo je lakše bilo u Riju, pošto smo tri utakmice izgubili, bilo je sramotno. Sada to ne možeš. Moj jedini fokus je bio da svakodnevnim radom i pažnjom, da držim tim, da idemo korak po korak. Svaka sitnica je važna, kad se odmaraju, kad spavaju. To su pokazale. Posle onoga su imale reakciju. Shvatile su stvari i važnost svakog detalja u ovom životu, na ovako velikim takmičenjima, što je potpuno specifično. Svih 12 je to prihvatilo.

Sledi utakmica sa Španijom za prvo mesto.

- Nastavljamo dalje potpuno isto, bez ikakve promene, velikih ciljeva i bilo koje vrste ometanja, dan za danom, trening za treningom, utakmica za utakmicom, da ne stajemo. Da vidimo šta je maksimum maksimuma - zaključila je Marina.

Bonus video:

(Espreso sport)