Masti i ulja koja često bez razmišljanja sipamo u sudoperu, Foto: Profimedia

VIDEO

VODOINSTALATER OTRKIO GREŠKU KOJU SVI PRAVE U KUHINJI: Može vas koštati stotine evra, prestanite da je pravite

Izbegnite začepljenja i skupe popravke

Objavljeno: 31.07.2024. 11:39h

Masti i ulja koja često bez razmišljanja sipamo u sudoperu ili WC šolju mogu izazvati ozbiljne blokade u cevima, stvarajući više problema nego što biste imali da ih pravilno odložite. Vodoinstalater Tom Vats je za Mirror izjavio da ovo nije samo pretnja vašim cevima, već može oštetiti i sam lavabo.

„Masti i ulja koja se nakupljaju u kuhinjskim odvodima stvrdnjavaju se i stvaraju začepljenja, što dovodi u opasnost sudoperu i kuhinjske uređaje“, upozorio je Vats.

Kako sačuvati sudoperu i cevi?

Umesto da sipate ulje i mast u sudoperu, sakupljajte ih u posebne posude i odložite u đubre, a možete da koristite i trik s aluminijumskom folijom. Da biste izbegli oštećenje vodovodnog sistema, pratite ove tri ključne preporuke vodoinstalatera.

1. Koristite cediljku ili filter za sudoperu

Većina kuhinjskih sudopera ima osnovnu cediljku koja sprečava da veliki komadi hrane ili masti odu u odvod. Međutim, ugradnja većeg i efikasnijeg filtera dodatno će smanjiti rizik od začepljenja.

2. Bacajte ostatke hrane u kantu za smeće

Iako može biti primamljivo isprati sitne ostatke hrane direktno u sudoperu, čak i najmanji komadi mogu s vremenom izazvati blokade. Zato ostatke hrane bacite u kantu za smeće kako biste izbegli nakupljanje u odvodima.

3. Redovno čistite cevi

Ako primetite da vam odvod teče sporije, isperite ga mešavinom sode bikarbone i sirćeta. Ova kombinacija pomaže u razgradnji akumuliranih masti i sprečava dalje blokade.

Prateći ove jednostavne savete, možete izbeći mnoge probleme sa odvodima u kuhinji i obezbediti dugoročnu funkcionalnost vašeg vodovodnog sistema.

Pravilno održavanje sudopere i cevi je ključ za bezbednu i funkcionalnu kuhinju. Redovno čišćenje i pravilno odlaganje ulja i masti pomoći će vam da izbegnete skupe popravke i neprijatnosti.

Bonus video:

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)