Naučnici preporučuju jedan doručak, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

auu

NAUČNICI OTKRILI KOJI DORUČAK JE NAJZDRAVIJI NA SVETU: Tvrde da skida kilograme ko lud - tajna je u načinu pripreme

Istraživanje mikrobioma creva pokrenulo je revoluciju u nauci o ishrani, a u poslednjih nekoliko godina, dijetalna vlakna su postala "novi proteini". Ona se obilno dodaju hrani, ali se i konzumiraju u vidu kaše za koju kažu da je jedan od najzdravijih doručaka na svetu

Objavljeno: 31.07.2024. 11:05h

Sigurno ste već čuli da su ovsene pahuljice jedan od najzdravijih doručaka na svetu, ali postoji caka. Zdrave su samo ako kupite celo zrno, sameljete ovas i od tog brašna napravite obrok odnosno kašu.

Po želji možete dodati i voće i orašaste plodove.

Tajna je u beta-glukanu

Nedavno sprovedena studija na miševima sugeriše da beta-glukan koji se nalazi u ovasu i ječmu može da kontroliše šećer u krvi i da pomogne u mršavljenju kod miševa koji su hranjeni namirnicama sa visokim sadržajem masti, piše Science alert.

Po želji možete dodati i voće i orašaste plodovefoto: printscreen/youtube/Fit Recepti

Istraživači sa Univerziteta u Arizoni i Univerziteta u Beču kažu da je beta-glukam jedini tip dodatka vlaknima koji su testirali i koji smanjuje sadržaj masti i telesnu težinu miša u roku od 18 nedelja.

Druga analizirana vlakna među kojima su pšenični dekstrin, pektin, otporni skrob i celuloza, nisu imala takav efekat, uprkos značajnoj promeni sastava mikrobioma miša u poređenju sa miševima koji nisu hranjeni suplementnim vlaknima.

„Znamo da su vlakna važna i korisna, problem je što postoji toliko različitih vrsta vlakana“, objašnjava biomedicinski naučnik Frenk Duka.

„Želeli smo da znamo koja vrsta vlakana bi bila najkorisnija za gubitak težine i poboljšanje homeostaze glukoze kako bismo mogli da obavestimo zajednicu, potrošače, a zatim i poljoprivrednu industriju.“

Dijetalna vlakna su glavni izvor energije za bakterije koje žive u našim crevima, a ipak manje od 5 procenata ljudi u SAD konzumira preporučenih 25–30 grama vlakana dnevno.

Dijetalna vlakna su glavni izvor energije za bakterije koje žive u našim crevimafoto: Printscreen YouTube/Andjina zdrava Kuhinja

Birajte vlakna rastvorljiva u vodi

Da bi se to nadoknadilo, sve su popularniji dodaci ishrani koji sadrže vlakna. Ali ona su izuzetno raznolika, pa šta da biramo?

Neka vlakna, kao što su beta-glukani ovsa i pšenični dekstrin, su rastvorljiva u vodi, što znači da ih bakterije u crevima lako fermentišu. Drugi, poput celuloze i otpornog skroba, su manje rastvorljivi ili nerastvorljivi, što znači da se lepe za druge materijale da bi formirali stolicu.

Miševi hranjeni beta-glukanom su takođe pokazale povećanu koncentraciju butirata u crevima, što je metabolit koji nastaje kada mikrobi razgrađuju vlakna. Butirat indukuje oslobađanje peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1), a to je prirodni protein koji sintetički lekovi poput Ozempica oponašaju da bi stimulisali oslobađanje insulina.

Deo prednosti konzumiranja dijetetskih vlakana je kroz oslobađanje GLP-1 i drugih crevnih peptida koji regulišu apetit i telesnu težinu.

Međutim, naučnici ne misle da je to kompletan efekat. Oni smatraju da postoje i druge korisne stvari koje butirat može da radi, a koje nisu povezane sa peptidima creva, kao što je poboljšanje zdravlja crevne barijere i ciljanje perifernih organa poput jetre.

Ovsena kaša je izvor vitamina B kompleksafoto: Printscreen YouTube/Purely Elizabeth

Potrebno je ipak mnogo više istraživanja pre nego što se ovi rezultati mogu proširiti na ljude, ali nalazi sugerišu da neka vlakna mogu biti bolje prilagođena gubitku težine i kontroli insulina od drugih.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je izvor vitamina B kompleksa, prvenstveno vitamina B1 (tiamin), B5 (pantotenska kiselina), B6 ​​(piridoksin) i folne kiseline. Od ostalih vitamina sadrži vitamin E i vitamin K. Od minerala sadrži: gvožđe, magnezijum, cink, bakar, mangan i fosfor.

Ovas sadrži ugljene hidrate, proteine, zdrave masnoće, antioksidanse i fitonutrijente koji imaju brojne zdravstvene dobrobiti, a smanjuju rizik od srčanih i probavnih bolesti.

Ova namirnica bogat je izvor složenih ugljenih hidrata koji obezbeđuju dugotrajnu energiju pa se preporučuje kao idealan izbor za početak dana, piše Story.hr, a prenosi Zadovoljna.rs.

Bonus video:

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)