korisno
RIBARI OTKRILI KOJU RIBU NE BI KUPILI NI ZA ŽIVU GLAVU U PRODAVNICI: Njenu svežinu prepoznaju jednim detaljem u oku
Veterinarska inspekcija sprovodi redovne kontrole u ribarnicama, ali da li je to dovoljno?
Veterinarska inspekcija kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima.
Tokom kontrole veterinarski inspektori proveravaju potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, rokove upotrebe, takođe veterinarski inspektori vrše uzorkovanje ribe i slanje uzoraka u ovlašćene laboratorije.
Prilikom kupovine ribe posebnu pažnju kupci treba da obrate na sledeće:
- riba ne sme neprijatno da miriše, ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe,
- škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, su početni znaci kvarenja,
- koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava,
- meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.
Ribari se slažu sa veterinarskom inspekcijom i savetuje potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva, ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.
Potrošaćima se savetuje da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa "pažnjom dobrog kupca", odnosno da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana, navedeno je u saopštenju.
Bonus video: