Turska, Foto: Andrew Matthews PA via AP

pažnja

Izašla crna lista hrane i pića u Turskoj: Srbi se upozoravaju da ovo nikako ne jedu, jer mogu završiti na...

Sirovo povrće koje se koristi za pripremu salata možda nije dovoljno oprano, što znači da na njemu i dalje mogu da budu prisutni mikroorganizmi.

Objavljeno: 31.07.2024. 09:21h > 09:23h

Brojna su iskustva turista koji su celo letovanje proveli u smeštaju ili u bolnici zbog primanja infuzije. Koju hranu bi trebalo da izbegavate da vam stomačne tegobe ne bi pokvarile odmor?

Izbegavajte salate od sirovog povrća, jogurt i sladoled. Nije preporučljivo da jedete sirovo meso, ribu i morske plodove, savetuju stručnjaci. U inostranstvu, ishrana treba da bude što jednostavnija. Uzmite u obzir različite epidemijske i sanitarne uslove koji vladaju u Turskoj. Nepoštovanje pravila može da dovede do "sultanove osvete".

foto: EPA TOLGA BOZOGLU

Sirovo povrće koje se koristi za pripremu salata možda nije dovoljno oprano, što znači da na njemu i dalje mogu da budu prisutni mikroorganizmi. Zauzvrat, proizvodi na bazi mleka, uključujući jogurt i sladoled, mogu da budu nepoželjni za ljude sa crevnim problemima. Sirovo meso i riba takođe mogu da budu opasni, posebno ako termička obrada ne uništi sve klice.

Srbi takođe nisu navikli da često jedu morske plodove. Ako ne možete da razlikujete sveže morske plodove od ustajalih, to može da dovede do dijareje, mučnine ili povraćanja, pa čak i do akutnog katara, što za posledicu može da ima ostajanje u bolnici. Ako niste sigurni u sastav namirnica, bolje je da izbegavate obroke sa ulice. Kada tražite restoran ili bar, pročitajte tuđa iskustva.

Ne može samo hrana da dovede do stomačnih tegoba, već i konzumiranje određenih pića. Iako je voda u Turskoj bezbedna za piće, većina meštana preporučuje turistima da kupe flaširanu vodu kojom će ispirati i usta nakon pranja zuba. Drugo pitanje je ispijanje pića sa ledom. Ovde se radi o samom ledu, jer nikada ne znate koja je voda korišćena za njegovu proizvodnju.

(Espreso/MONDO/Tamara Veličković/Prenela PV.)