Donald Tramp, Foto: Printscreen/Twitter/@DonaldJTrumpJr

ne štedi

Tramp udario po Olimpijskim igrama, njegove reči će detonirati, veoma je besan: To što je rekao će izazvati buru!

I Tramp se umešao u priču. Pored njega i Erdogan je imao šta da kaže o ovom slučaju

Objavljeno: 30.07.2024. 17:38h > 20:04h

Kandidat republikanca za predsedničke izbore u SAD, Donald Tramp (Trump) opisao je ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu, posebno deo sa transvestitima, kao "sramotu".

"Veoma sam otvorenog duha, ali sam mislio da je to što su uradili sramota", rekao je bivši američki predsednik u intervjuu za Foks njuz (Fox News).

Na pitanje kakvu vrstu ceremonije otvaranja bi voleo da vidi na OI u Los Anđelesu 2028. godine ukoliko postane predsednik, Tramp je odgovorio da sigurno neće biti prikazana "Tajna večera" kao u petak u Parizu.

Scena sa transvestitima oko stola koja podseća na sliku Leonarda da Vinčija "Tajna večera" izazvala je negodovanje ekstremne desnice u Francuskoj i Italiji, kao i dela hrišćana.

Donald Trampfoto: Gordon Annabelle/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mnogi su tu scenu ocenili kao ismevanja hrišćanstva i Isusa Hrista.

Umetnički direktor ceremonije otvaranja Toma Žoli (Thomas Jolly) rekao je posle kritika da nikome nije želeo da se ruga ili da se nekom podsmeva i da mu "Tajna večera" nije bila inspiracija za kritikovanu scenu.

"Mislim da je bilo sasvim jasno da na tom stolu dolazi Dionis. On je tu, jer je bog slavlja i vina...", rekao je Žoli.

"Želeo sam da izvedem ceremoniju koja ispravlja stvari i koja miri. Takođe koja reafirmiše vrednosti naše (francuske) Republike", rekao je Žoli.

Udario i Erdogan

On je ocenio da je "počinjen nemoral protiv hrišćanskog sveta" tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu i dodao da želi razgovara sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom o toj temi.

Pozvaću papu prvom prilikom da podelim s njim nemoral počinjen protiv hrišćanskog sveta i svih hrišćana. Olimpijske igre su iskorišćene kao oruđe izopačenosti koje kvari ljudsku prirodu", rekao je Erdogan.

Scena sa transvestitima oko stola koja podseća na sliku Leonarda da Vinčija "Tajna večera" izazvala je negodovanje ekstremne desnice u Francuskoj i Italiji, kao i dela hrišćana. Mnogi su tu scenu prikazanu u bogatom programu ceremonije otvaranja OI 26. jula u Parizu ocenili kao ismevanja hrišćanstva i Isusa Hrista.

Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/AHMAD AL-RUBAYE / POOL

Erdogan, koji je prvobitno najavio dolazak u Pariz 26. i 27. jula pre nego što se predomislio, opravdao je svoje odsustvo tvrdnjom da ga je unuka upozorila.

"(Predsednik Francuske Emanuel) Makron me je pozvao. Rekao sam da mogu da dođem. Ali mi je moja 13-godišnja unuka rekla da ne idem i da će tamo organizovati manifestaciju zajednice LGBT. Pokazala mi je slike sa Instagrama", rekao je Erdogan, dok su se detalji ceremonije otvaranja OI držani u tajnosti do samog početka.

Erdogan je rekao da sportski događaj koji treba da ujedini ljudi otvoren "sa neprijateljskim stavom prema vrednostima čovečanstva".

"Ono što je urađeno u Parizu je projekat koji ima za cilj da dovede ljude na niži nivo od životinja", dodao je predsednik Turske.

Redežep Tajip Erdoganfoto: Tolga Adanali / Zuma Press / Profimedia

Erdogan, islamo-konzervativni predsednik koji redovno kritikuje zajednicu LGBT, ocenio je da je iskorišćen međunarodni uticaj OI na "odvratan način" a mete su bile deca, koja su nevina bića.

Sramna scena u Parizu uvredila je ne samo katolički i hrišćanski svet, već i nas. Ogorčeni smo i cenimo opravdanu reakciju mađarskog premijera gospodina (Viktora) Orbana", dodao je on.

Turski javni kanal TRT Spor prenosio je skoro celu ceremoniju otvaranja OI u Parizu, uključujući i scenu sa transvestitima. TRT je potom prekinuo direktan prenos posle te scene, što je izazvalo negodovanje mnogih gledalaca na društvenim mrežama.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)