Svetlana Stanišić, Foto: TV Prva Printscreen

pažnja

"Ove 2 stvari nikad ne bi pojela u životu jer povećavaju rizik od raka": Srpska doktorka upozorila da je čisto zlo

Štetni su za srce, krvne sudove i povećavaju rizik od raka, ispričala je Svetlana Stanišić, profesor ishrane i doktor nauka fizičke hemije u podkastu magazina Politika.

Objavljeno: 30.07.2024. 07:52h > 09:01h

Stručnjak za ishranu Svetlana Stanišić otkrila je šta je to što nikada ne bi pojela i zašto.

"Za mene su na crnoj listi čips i pomfrit. Zato što se prave u fritezi u kojoj se ulje nikada ne menja. Dakle, oni jednom mesečno u tim prodavnicama brze hrane, odnosno industriji brze hrane pročišćavaju od gareži i tih otpadaka i ostataka hrane, a ne pročišćavaju ulje, već samo dolivaju gore i ono što se više zagreva i hladi zapravo ima i više štetnih, toksičnih materija, u smislu i kancerogenog akrilamida, ali takođe i drugih materija koje utiču na podizanje lošeg holesterola u organizmu", rekla je Stanišić, inače profesor ishrane i doktor nauka fizičke hemije, u podkastu "Zdrav životni vodič sa Danijelom Davidov Kesar" magazina Politika.

foto: Profimedia

Dakle, štetni su za srce, krvne sudove i povećavaju rizik od raka, ispričala je Svetlana Stanišić, profesor ishrane i doktor nauka fizičke hemije u podkastu magazina Politika.

(Espreso/Blic žena/Politika/prenela PV.)