Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića, Foto: RINA / Privatna arhiva

šokiraćete se

Da li je kuvani paradajz zdraviji od svežeg? Misterija je rešena, od sada ćete ga jesti ovako i nikako drugačije

Niste mogli ni da pretpostavite...

Objavljeno: 29.07.2024. 21:56h

Paradajz je bogat hranljivim materijama, a njihova korist je još veća kada se paradajz kuva. Kuvanje pomaže u smanjenju nivoa masti u krvi, bržem oporavku posle vežbanja, zdravijoj koži i smanjenju rizika od raka. U knjizi "Samo jedna stvar", dr Majkl Mozli istražuje ovaj poseban plod i objašnjava zašto ima tako pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, piše BBC.

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza pomaže u oporavku mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su posle napornog vežbanja konzumirali sok od paradajza pokazali brži oporavak mišića i smanjene upale u poređenju sa onima koji su pili energetske napitke.

Paradajz kao jedno od najpopularnijih voća

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišićafoto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Iako je paradajz tehnički voće zbog semena, on je jedan od najpopularnijih plodova na svetu. Ovo je zahvaljujući njegovoj raznovrsnosti i korisnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, kalijum, folna kiselina i likopen.

Sok od paradajza i zdravlje srca

Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šolje soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL (lipoproteina niske gustine) ili "lošeg holesterola" i povećati nivo HDL (lipoproteina visoke gustine) ili "dobrog holesterola", čime se potencijalno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena

Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopenafoto: Printscrenn Youtube / My kitchen Tanja

Paradajz sadrži moćan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen je efikasniji kada se paradajz kuva, jer toplota razbija ćelijske zidove i čini likopen lakše dostupnim.

— To znači da sos od paradajza od svežeg ili konzervisanog paradajza, pa čak i kečap, može da obezbedi više likopena od svežeg paradajza — kaže Majkl Mozli.

Dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza povećava apsorpciju likopena.

Bonus video:

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)