Treba biti svestan znakova prepoznavanja, Foto: Olaf Karwisch / Panthermedia / Profimedia

šok

MOŽDA IMATE VISOK ŠEĆER U KRVI, A DA TO NE ZNATE: Ovo je simptom tipičan za vrućine, a skriveni je znak dijabetesa

Veliki broj ljudi u svetu boluje od šećerne bolesti, ali ono što je zapravo zapanjujuće je da mnogi nisu ni svesni da žive sa ovom hroničnom bolešću

Objavljeno: 29.07.2024. 17:33h > 17:45h

Stoga je ključno biti svestan mogućih znakova upozorenja.

Jedan uobičajeni simptom dijabetesa lako može da se pomeša sa posledicom vrućina.

Preterana žeđ

Zdravstvene organizacije kao što je National Health Service navode preteranu žeđ kao upozoravajući simptom dijabetesa. Ovaj simptom je uzrokovan nakupljanjem viška glukoze u krvi. Zbog toga bubrezi moraju više da rade da bi filtrirali i apsorbovali višak šećera.

Možda imate visok šećer u krvi, a da toga niste svesni

Možda imate visok šećer u krvi, a da toga niste svesnifoto: Alla Rudenko Panthermedia Profimedia

Ako bubrezi ne mogu da ga apsorbuju dovoljno brzo, višak šećera završava u mokraći, povlačeći tečnost iz tkiva, što dovodi do dehidratacije i žeđi. Visok nivo šećera u urinu uzrokovane dijabetesom takođe mogu da rezultiraju slatkim ili voćnim mirisom urina.

Višak šećera često može da dovede do dehidratacije, terajući osobu da konzumira više vode i samim tim češće mokri.

Iako je tačan uzrok dijabetesa tipa 1 nepoznat, dijabetes tipa 2 se često povezuje sa faktorima poput gojaznosti i nedostatka fizičke aktivnosti, iako je objavljeno da može da bude i nasledan.

Prevencija i ostali znakovi

Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa omogućava brzu medicinsku intervenciju. Iako ne postoji lek za dijabetes, dostupni su tretmani za ublažavanje simptoma.

Ostali znakovi dijabetesa na koje treba obratiti pažnju uključuju: osećaj jakog umora, nenamerno mršavljenje, svrab u određenim delovima tela, posekotine ili rane kojima je potrebno više vremena da se zacele i zamagljen vid, piše Klix.ba, a prenosi N1 Zagreb.

Bonus video:

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)