Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

sjajno

Od Nove godine ovim penzionerima stiže povećanje penzija: Sada je i zvanično

Do smanjenja penzija neće doći već do njihovog povećanja

Objavljeno: 29.07.2024. 14:45h

Do smanjenja penzija neće doći, već do njihovog povećanja i to isključivo zahvaljujući projektovanom rastu prosečne zarade, saopštilo je Ministarstvo finansija, povodom jučerašnjeg okruglog stola na temu Fiskalne strategije Crne Gore.

Kako navode u Mnistarstvu, povećanje minimalne i prosečne zarade i posledično tome povećanje penzija je „samo jedna od desetine“ mera planiranih Fiskalnom strategijom.

Oni ističu da su sve mere usmerene na povećanje standarda građana, ali i unapređenje poslovnog ambijenta i konkurentnosti privrede.

FOTO: Nebojša Mandić
FOTO: Filip Plavčić
FOTO: Beta/Dragan Gojić
FOTO: Beta/Dragan Gojić
FOTO: Beta / Dragan Gojić

„Poreska reforma koja podrazumeva smanjenje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koja će koštati 180 – 200 miliona eura – apsolutno je održiva i fiskalno neutralna, jer će se finansirati iz niza kontramera predviđenih Fiskalnom strategijom, koje će omogućiti rast prihoda koji u konzervativnom scenariju iznose 240 miliona eura. Dakle, značajno više od neophodnog za finansiranje ove reforme, što znači da nema ‘rupe’ u Fondu PIO već je obezbeđeno stabilno finansiranje“, navodi se u saopštenju.

„Dve minimalne zarade od 600 eura i 800 eura (prosečno 700 eura), u zavisnosti od stručne spreme zaposlenog, rezultat su zahteva reprezentativnih predstavnika poslodavaca u okviru obaveznog socijalnog dijaloga koji je vođen na temu ove reforme. Time se došlo do optimalnog modela koji omogućava rast zarada svih zaposlenih, a ne samo zaposlenih u javnom sektoru, čemu smo imali prilike da svedočimo. Ova reforma je zbog toga inkluzivna i pozitivna – za zaposlene i penzionere, kao i za poslodavce, uz očuvanje pune makroekonomske i fiskalne stabilnosti“.

Penzionerifoto: Nebojša Mandić, Ilustracija

Sve penzije, kao i do sada, finansiraće se isključivo preko Fonda PIO. Do smanjenja penzija neće doći već do njihovog povećanja i to isključivo zahvaljujući projektovanom rastu prosečne zarade, poručuju iz resora finansija.

Ministar finansija Novica Vuković na pitanje šta od Fiskalne strategije mogu očekivati penzioneri, kazao je da mogu očekivati nova povećanja – odnosno oko 8 0dsto uvećana primanja.

“Dakle, počevši od januara 2025. godine, sve penzije iznad minimalne, uvećaće se prosečno za oko 50 eura”, istakao je on.

Bonus video:

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/Prenela: N.J)